De glop en glop, assaborint les cerveses artesanes del territori

L’Espluga de Francolí acollia ahir una jornada que combina gastronomia i música en directe. Sis productors de cervesa vinguts d’arreu de Catalunya van donar a conèixer les seves creacions artesanes

Algunes fulles ja han començat a deixar-se anar dels arbres i la calor no pesa com fa setmanes. A l’Espluga de Francolí van voler iniciar la tardor amb la setena Fira de la Cervesa Artesana i dels elaboradors locals 2023, una proposta gastronòmica que uneix productes locals i música en directe durant tota la jornada. La principal novetat d’enguany era el canvi d’ubicació de la fira, que s’emplaçava al pàrquing del pavelló del Casal. La regidora de Cultura i Festes de l’Ajuntament de l’Espluga, Sara Pere, assegurava: «Normalment, s’emplaçava a la zona del castell i vèiem que es quedava una mica petit. Volíem fer-ho en un espai més obert perquè fos més distès i hi hagués més lloc».

El públic es concentra en major part a les hores del vespre, quan hi ha una afluència molt gran de gent. Per un preu de dos euros es podia adquirir el got de la fira per a degustar les cerveses. Entre els productors d’aquesta edició hi havia un elaborador local, La Renaixença. «Avui fa el seu primer aniversari perquè es va estrenar l’any passat i no hi podia faltar», deia Pere. «Just fa un any que vam treure la cervesa al mercat i va ser aquí, a la Fira de Cervesa Artesana de l’Espluga», assenyalava el creador de Cerveses La Renaixença, Gerard Pons.

Allò que va parlar ara fa uns quatre anys en un dinar de Nadal amb el seu tiet, ara s’ha fet realitat i sembla que cada vegada agafa més ritme. De fet, en la sisena edició de la fira van poder oferir dues cerveses, però enguany duplicaven l’oferta amb dues incorporacions. «L’Hidra la vam treure a principis d’estiu, perquè és una cervesa més fresca i suau per la calor. Avui estrenem una cervesa torrada, la Sköll». La jornada comptava amb la participació de cinc productors més: Cerveses Boixets, Cerveses de Ponent, Cerveses Matoll, Cervesa Ona i Cervesa Les Clandestines. Les paradetes de restauració local van posar la cirereta del pastís amb els seus productes i plats per menjar.

En els últims anys, sembla que la cervesa artesana ha guanyat terreny i s’ha convertit en una aposta per a molts consumidors que busquen gustos i aromes únics. És el cas del Jaume i la Carme, que venien expressament per visitar per primer cop la fira. «Fa set anys que volem venir i no hi ha hagut manera. Tenim uns amics que no s’ho perden, venen cada any», deia Carme Cantos. Jaume Prats comentava: «Nosaltres venim d’Igualada i a un poble del costat també hi havia una fira de cervesa». «Ens agraden les cerveses artesanes i ja coneixíem algun productor que ha vingut avui», manifestava la Carme. Ella prefereix les cerveses torrades, en canvi, el Jaume es decanta per les India pale ale, més conegudes com a IPA. Cantos opinava que la iniciativa gastronòmica és un molt bon reclam per a la temporada després de l’estiu. «Està bé que facin aquestes fires durant la tardor i l’hivern perquè la gent surti».

Una de les característiques de la Fira de la Cervesa Artesana i dels elaboradors locals 2023 és la combinació de les degustacions amb la música en directe. Enguany, van amenitzar la festa durant el matí els discjòqueis locals, Club 8. Des de dos quarts de deu de la nit fins a les onze va ser el torn del concert dels espluguins Julivert i DJ Perla Negra va cloure la jornada, que es va allargar fins a la una de la matinada.