Comença una prova pilot per prevenir els danys del cabirol a les vinyes
Les Agrupacions de Defensa Vegetal realitzen els primers assajos en vinyes del Baix Penedès, l’Alt Camp i el Priorat
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha començat unes proves amb un producte fitosanitari d’origen natural per evitar que el cabirol entri a les vinyes a menjar-se els brots del raïm.
El producte està format per greix d’ovella i repel·leix a aquests animals a nivell olfactiu i gustatiu, segons va explicar el cap de secció d'activitats cinegètiques del Departament d'Acció Climàtica a Tarragona, Carles Casals.
D’aquesta manera, quan els cabirols s’acosten a les vinyes per provar el raïm, no els és agradable i marxen. Amb la sequera, aquests animals han anat a buscar aliment a altres indrets com les vinyes i l’assaig presentat vol propiciar que s’allunyin d’elles.
Un producte d’origen natural
Per al moment, el producte d’origen natural s’ha aplicat en tres parcel·les de vinya on habitualment tenen pèrdues a causa de la presència de cabirols.
Casals va assenyalar que durant el procés cal fer dues aplicacions del producte amb una distància de 30 dies entre ells i que «es fa ara perquè és el període més sensible de la vinya».
El tractament s’implementa de forma perimetral, aplicant el producte als extrems de la finca. «El que volem és que no entrin a les vinyes i se’n vagin a buscar menjar al bosc», va recalcar Casals.
El producte en qüestió ja ha estat utilitzat a França amb resultats positius com a mètode de control biològic. En aquest assaig, els membres de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) de les comarques del Baix Penedès, l’Alt Camp i el Priorat seran els encarregats d’aplicar-lo a les vinyes.
Pla pilot al Priorat
De fet, l’any 2018 es va iniciar un pla específic als cultius de la comarca del Priorat per la mateixa problemàtica. La directora dels Serveis Territorials del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Tarragona, Glòria Tibau, va assegurar que en deu anys s'ha triplicat la població de cabirol i que ara a Catalunya hi ha uns 40.000 exemplars.
Tibau va dir que el que es pretén és reduir danys en els conreus i també disminuir el risc d’accidents a les carreteres.
En aquest sentit, durant el pla estratègic al Priorat es van aplicar captures a l’espècie per disminuir-ne el nombre d’efectius. Gràcies a això, en les últimes quatre temporades de caça han estat abatuts 350 cabirols de mitjana per any, envers els 125 que es caçaven abans d’implementar aquestes accions a la comarca.
Tibau va puntualitzar que les explotacions agràries han de ser viables per als viticultors i les viticultores i va incidir en la tasca rellevant que realitzen sobre la custòdia del territori i la prevenció d'incendis, sobretot en l’actual situació de sequera extrema que s’està patint.
L'acció presentada s'emmarca en el Pla estratègic de prevenció de danys i control sanitari d'espècies cinegètiques 2025 del Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya conjuntament amb l’Institut Català del Vi (INCAVI).