Pont sobre el riu Gaià. Any 1925

L’Ajuntament posarà faristols o plaques en 21 elements arquitectònics o naturals per promocionar el turisme

Si un visitant ha d’escollir un monument identificatiu de la història de Vila-rodona aquest és, sens dubte, el columbari romà, que està lligat al ritu de la incineració. I és que dins s’hi realitzaven cerimònies relacionades amb les divinitats o el món dels morts. Però aquest municipi de l’Alt Camp, al llarg de quasi 2.000 anys d’història, ha anat aixecant altres construccions, algunes de singulars i conegudes i altres no tant. Ara, l’Ajuntament vol posar en valor aquest patrimoni turístic, històric i cultural per atreure visitants i també per donar-lo a conèixer als propis veïns.

En els propers dies es col·locaran en cadascun dels 21 elements identificats un faristol –que és d’alumini–, una placa o una rajola al terra –depèn del tipus de monument– on la persona que s’hi pari a mirar-lo trobarà una foto, una petita explicació i un codi QR, que portarà el visitant a una pàgina web on hi ha la història d’aquell indret, una tasca de la qual s’ha encarregat l’historiador local Josep Santesmases.

L’alcalde, Ramon Maria Bricollé, apunta que a l’entrada al nucli urbà per la carretera de Santes Creus hi hauran dos plafons grans: un donarà la benvinguda al visitant i relatant els diferents espais visitables i el segon serà un plànol identificatiu. Bricollé reconeix que hi ha molta gent de Vila-rodona que «no coneix certs aspectes històrics» del poble.

Entre els elements històrics i arquitectònics que s’hi troben hi ha el Casal, l’església parroquial, la Casa de la Vila i la plaça dels Arbres, l’antic celler cooperatiu del Sindicat Agrícola i Caixa Rural, el pou de neu o el riu Gaià i l’albereda.

Fa gairebé un any que l’Ajuntament de Vila-rodona treballa en aquest projecte. Ara ja ha arribat el material a posar –onze faristols i nou plaques– i en els propers dies es procedirà a la seva col·locació, una tasca que s’espera que a mitjans de juny estigui ja finalitza. La inversió que ha fet el Consistori és de 7.000 euros.

Temas: