‘Carrers de llum’, un homenatge a les persones que fan les Quinquennals
Xavier López ha fet un conte que va destinat a infants i adults i que, a més, inclou una part pedagògica
Els veïns i les veïnes de Vimbodí engalanaran tot el poble aquest cap de setmana, i fins dilluns. I és que han començat a gaudir de les esperades festes Quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents. I aquest any és especial: celebren els 75 anys de la coronació solemne de la Verge. Per tant, aniversari important per la gent del municipi. I dins tota aquesta celebració ha sorgit un conte que fa referència a aquesta celebració que sempre coincideix en anys acabats en quatre i en nou.
Es tracta de Carrers de llum que ha escrit Xavier López amb les il·lustracions de Meri Salvador. Es tracta, així com explica l’autor, de fer un homenatge a totes les persones que «fan possible aquestes festes quinquennals». I és que López, vimbodinenc de naixement, comenta que tothom treballa des d’un any abans perquè sigui possible. A més, considera que durant els dies que dura la celebració el municipi es converteix en «un museu d’art efímer». Per tant, apunta que és «un homenatge al batec de tot un poble que ha preservat aquesta festa al llarg dels anys».
Així doncs, a través del conte, López ha volgut explicar què suposen les festes Quinquennals a tothom, amb ulls d’adult, però també d’infant. Comenta que és una festa que sempre ha anat «de generació en generació», i per això està «molt arrelada als sentiments de tothom». A més diu que la gent explica històries, sobre les Festes Quinquennals que han conegut a través dels avis, o dels seus avantpassats.
Per fer tot aquest conte, ha fet tot un exercici molt rigorós de recerca. S’ha dedicat a fer entrevistes, a trobar fotografies, a parlar amb gent de diferents generacions... La intenció, i el principal objectiu que tenia, és que fos un conte ‘100% Vimbodí’. Per això ha volgut cuidar fins a l’últim detall, perquè té una gran part emotiva i emocional.
El conte, tot i anar dirigit a tothom, i voler que el gaudeixin infants i adults, conté una part pedagògica. L’autor ha volgut que les persones que llegeixin el conte trepitgin el territori i descobreixin les Festes Quinquennal, i per això té onze punts referenciats del municipi que són interessants de conèixer. És a dir, que permet fer una ruta per Vimbodí.
López ha treballat perquè el conte surti de casa i sigui una experiència «immersiva i sensorial». A més, afegeix que fent referència en aquests indrets del municipi, la seva intenció era que la gent pogués descobrir «tresors que hi ha al poble».
El futur de les Festes
Més enllà de donar a conèixer les festes Quinquennals, i de fer un homenatge a totes les persones que les fan possible, López també ha fet una reflexió sobre com han de ser, o què han de ser aquestes festes en un futur.
Un futur que veu complicat, perquè explica que «molta gent vivim fora», i no tenen temps per fer les flors de paper, la decoració... A més, també és conscient que igual que en molts altres municipis, la natalitat ha baixat, i per això creu que «les festes s’han d’obrir a la necessitat del jovent». Per això, creu que les tradicions, i la cultura popular «s’han de cuidar perquè no acabin desapareixent».
A Vimbodí, aquest llibre ja s’ha presentat com a prèvia a totes les Festes Quinquennals. Ara, el 30 de setembre, es presentarà a Barcelona. L’autor es mostra molt satisfet, i molt content de l’acollida que ha tingut el conte entre les persones que han obtingut. A més, assegura que diferents persones l’han felicitat. Per això creu que ha aconseguit tot allò que es va proposar amb aquesta obra, donar a conèixer la festa, i fer-li un homenatge.