Calçots de Valls en braille

El sistema de lectoescriptura de les persones cegues i el QR s’incorporen a totes les etiquetes dels manolls de la verdura de Valls, que van sumar més de 18,5 milions de calçots la temporada passada

Totes les etiquetes dels manolls dels calçots de Valls incorporaran, des d’aquest any, el braille i un codi QR. L’any passat van arribar al mercat més de 18,5 milions de calçots, en agrupacions de 25 i 50 unitats.

La iniciativa ha estat possible gràcies a la sensibilitat de l’IGP (Indicació Geogràfica Protegida) del Calçot de Valls i l’assessorament de l’ONCE. Les etiquetes són obligatòries per la traçabilitat de tots els productes que es venen al mercat.

El codi QR redirigirà a la renovada pàgina web de l’IGP. Així també les persones cegues tindran accés a la informació nutricional, receptaris i tots els detalls i novetats que es pengin.

“Aplaudim la idea i que s’hagi pogut fer amb un gran esperit d’entesa i col·laboració. La retolació en braille dels productes de consum suposa un facilitador de l’autonomia per a les persones cegues o amb discapacitat visual greu”, subratlla Arantxa Vallespi, sotsdirectora de l’ONCE a Tarragona, que va participar en la seva presentació.

L’ONCE, a més de defensar i promocionar l’ús del braille entre els seus afiliats, vetlla pel seu correcte ús i per la seva implantació en tots aquells productes d’ús quotidià que permetin el seu etiquetatge en aquest sistema, sis punts en relleu que són la porta del coneixement a qui no pot veure.

“El calçot és una verdura. I és molt més. És amistat, festa, retrobament, compartir, relacions humanes, fer alguna cosa entre tots... I per aquesta raó volem que el calçot estigui a les mans i al paladar de tots. I que la mateixa informació arribi a tothom. Ens congratula que ara estigui a l’abast de les persones cegues i amb discapacitat visual greu”, apunta Dalmaci Clofent, president de l’IGP Calçots de Valls. “És quelcom nostra, proper i ha de ser patrimoni de tots i totes sense exclusió”, afegeix.

El sistema braille

El sistema braille, 200 anys després, continua vigent i més viu que mai. Cap persona cega no hauria de prescindir-ne o substituir-lo per un altre sistema d’accés a la informació, i per això l’ONCE posa tots els mitjans al seu abast perquè el braille no deixi mai el lloc que li correspon.

El sistema de lectoescriptura braille uneix milions de persones cegues de tot el món a l’hora d’accedir a la seva educació, a la lectura, a la informació, a l’oci, a l’ocupació, o per identificar els objectes que els envolten. Per això, el braille continua jugant un paper molt important per donar autonomia a les persones cegues.