<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Vuit projectes empresarials desenvolupen la tecnologia 5G des del polígon del Molló

Diverses empreses, abans de sortir al mercat, testegen els seus projectes com drons o comptadors d’aigua intel·ligents al CoEbreLab, impulsat pel Consell Comarcal de la Ribera

25 enero 2023 18:24 | Actualizado a 25 enero 2023 23:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Vuit empreses desenvolupen els seus projectes 5G al CoEbreLab, impulsat pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i ubicat al polígon del Molló de Móra la Nova, en el seu primer any de funcionament. La nau compta amb una xarxa 5G que reprodueix exactament el sistema que ofereixen les operadores 5G del mercat, la qual cosa permet a les empreses testejar els seus projectes en un entorn simulat abans de la seua sortida al mercat, un suport fonamental en la fase de desenvolupament d’un projecte innovador basat en una tecnologia nova, com és el 5G.

Un dels projectes per exemple és el dels comptadors d’aigua intel·ligents que ja estan en marxa a Móra la Nova amb teledetecció 5G i que permeten enviar dades de consum i no-consum en temps real, per detectar fuites, avaries o períodes inusuals d’interrupció de la despesa d’aigua, que poden estar motivats per una situació d’emergència.

«Podem comunicar qualsevol incident amb molta més rapidesa. Passem de 90 dies entre lectures; amb la tecnologia via ràdio 24 hores; i amb la 5G amb una hora podem avisar d’una incidència a l’interior d’una casa», va detallar ahir el director a les Terres de l’Ebre d’Aigües de Catalunya, Honori Royo.

Un altre dels projectes que porta molt de temps fent ús d’aquesta nau és un nou prototip de l’empresa Ebredrone. «Hem dissenyat un dron que té capacitat de connectar-se a la xarxa 5G i això és una novetat, ja que permet la transmissió d’imatges a temps real i pots controlar remotament el dron», van explicar Hadar Ayxandri i Pau Jornet. Així per exemple aquest dron podrà servir per a inspeccions industrials en dron per al sector eòlic o de plaques fotovoltaiques. «Podrem detectar danys a les pales dels aerogeneradors. Li hem afegit una intel·ligència artificial de forma que a mesura que va volant va detectant els diferents danys».

També l’empresa ExpaciaXR, per exemple, està treballant en unes ulleres de realitat virtual per difondre el patrimoni i els jaciments ibers de Tivissa i Vinebre.

L’objectiu de l’Àrea 5G de Terres de l’Ebre és impulsar una sèrie de sectors estratègics per al conjunt d’aquest territori com són el sector energètic, ja que diferents instal·lacions energètiques claus per a Catalunya conflueixen en aquesta zona; el sector agroalimentari, tenint en compte que aquesta àrea es vertebra al voltant del riu Ebre, un espai ric en agricultura de regadiu; l’àmbit de la salut, ja que la tecnologia 5G pot ajudar a hospitals comarcals a millorar el seu servei, especialment en temes de teleassistència; i el territori rural, atès que té una alta concentració d’entorns agrestes i de parcs naturals.

Entre d’altres aspectes, la creació de l’Àrea 5G Terres de l’Ebre, que ha estat possible gràcies a l’aliança entre la Generalitat de Catalunya, MWCapital, Fundació i2CAT i els partners locals Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Diputació de Tarragona, Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre i Consorci per a la promoció del sòl industrial del Molló, ha permès analitzar els reptes i necessitats d’aquests sectors i implementar nous productes i serveis, basats en la tecnologia 5G, que hi donin resposta. Així, a través de la realització de testejos i proves pilot es potencia l’impacte del territori amb la dinamització econòmica i el foment de la innovació, a més de reduir l’escletxa digital rural.

El CoEbreLab va acollir ahir la primera mostra de projectes que s’estan desenvolupant a la nau del Molló gràcies a l’aplicació d’aquesta tecnologia. «Volem ser un referent a l’entorn rural. Avui és la mostra que tot això ja és una realitat i que hem sigut capaços de sumar», va valorar la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim. També l’alcalde de Móra la Nova, Francesc Moliné, va considerar que el 5G ha de ser «un revulsiu econòmic i tecnològic i que siga l’embrió de projectes per generar ocupació i riquesa a la comarca».

Comentarios
Multimedia Diari