Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Amics dels Castells dóna a conèixer la pedra de jaspi de la Cinta

L’entitat ofereix una visita guiada a la pedrera d’on s’extreia fins al segle XX

11 noviembre 2024 11:08 | Actualizado a 11 noviembre 2024 11:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Més de 200 persones participaven ahir al matí a la visita guiada a la pedrera de la Cinta programada dins de la 27a Diada d’Amics dels Castells i el Nucli Antic de Tortosa. L’èxit de participació esperona a realitzar moltes més activitats de cara a celebrar els 30 anys de l’entitat que es compliran el 2025.

La visita a la pedrera de la Cinta tenia l’objectiu de donar a conèixer la riquesa de la pedrera i el nombre de monuments que hi ha arreu d’Europa construïts amb pedra de jaspi, que s’extreia des d’època romana a Tortosa i s’enviava fora de la península Ibèrica. El president d’Amics dels Castells, Jordi Mulet, comenta que «una de les hipòtesis sobre l’origen del nom Dertosa apunta que voldria dir la ciutat de la pedra, el que demostraria la importància que ja tenia aleshores. La pedrera és un patrimoni desconegut que pensem mereixia l’organització d’una diada i, de fet, fa temps que teníem previst organitzar-hi una visita guiada».

Actualment, es troba en un estat d’abandonament, per la qual cosa es va optar per visitar l’anomenada pedrera dels Valencians, situada al mateix entorn, ubicat a la serra del Boix. Per arribar-hi des del punt de trobada (l’església dels Àngels al barri de Sant Llàtzer) els participants van haver de recórrer uns quaranta minuts caminant.

L’explotació de la pedrera de la Cinta va durar pràcticament 2.000 anys fins després de la II Guerra Mundial en què se sap que es va fer servir a l’abadia italiana de Montecassino. A partir de llavors s’abandonaria la pedrera.

Els picapedrers Bruel

La pedra de jaspi de Tortosa era molt difícil de treballar i està documentat que, sovint, s’enviava fins a Gènova per a elaborar les peces escultòriques. A vegades, aquests treballs retornaven a Tortosa des d’on s’exportaven a altres llocs de la Península i l’estranger. Cal tenir en compte que als segles XVI i XVII, la navegació fluvial era molt intensa i Tortosa comptava amb un important port de barques al riu Ebre.

En aquest moment, s’instal·len a la ciutat els Bruel, una família de picapedrers, procedent del sud de França, que treballaran a la capital del Baix Ebre. Vicenç Bruel realitzaria treballs per a la portalada del Castell de Torredembarra, l’any 1576.

La pedra de jaspi tortosina s’ha emprat al Convent de la Puríssima, al Retiro de Madrid, a la catedral de Barcelona, al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat, a les catedrals de Tortosa i de Tarragona, en portalades del Palau de la Generalitat Valenciana, a la basílica del Pilar de Saragossa i a Nàpols, entre altres.

Comentarios
Multimedia Diari