Les dones seran protagonistes en la tercera edició del Congrés Internacional ‘La Guerra Civil a les Terres de l’Ebre (1936-1939)’ que es durà a terme entre el 14 de març i el 12 d’abril en quatre seus diferents del territori: Tortosa, Gandesa, Flix i la Sénia. Així, dues acadèmiques seran les encarregades de les ponències inaugurals i de clausura. També seran expertes les que presentaran bona part de les 28 ponències i 15 comunicacions sobre el conflicte bèl·lic que s’hi presentaran, també aquest cop amb una major presència internacional. Les sessions del Congrés, que per primer cop tindrà seus a les quatre comarques del territori, es complementaran amb visites guiades a espais històrics de l’episodi.
La ponència inaugural anirà a càrrec de la doctora Helen Graham, de la Universitat de Londres, amb el títol «La República ante el Ebro, el Ebro ante el mundo: reflexiones en el tiempo y el espacio». La de clausura, la pronunciarà la doctora Patricia de Salvo, de la Universitat dels Estudis de Messina. Es titula «Hay un frente armado donde luchan por la independència italiana: la España republicana».
«Hi ha un interès per incorporar la perspectiva de gènere, la visió que poden aportar les dones en les seves ponències. De vegades resulta difícil trobar ponents -dones- per al Congrés», ha apuntat el secretari del comitè científic, historiador i arqueòleg Ramon Gironès.
Les ponències versaran sobre temes com les fosses de soldats al territori, l’exili republicà, la fàbrica de cloratita de Flix, les dones a les Brigades Internacionals, les dones espia a la guerra, l’aviació republicana i la Legió Còndor de l’Alemanya nazi, les defenses antiaèries o la repressió a la rereguarda republicana.
També s’abordaran aspectes més vinculats a la vida durant aquell període com la infància durant la guerra, la destrucció del patrimoni cultural, els emissors del paper moneda, el paper de l’esport durant la guerra, la legislació en temps de guerra, els judicis sumaris, la cartografia històrica o el servei de biblioteques durant la contesa. En aquesta edició, que continua sent biennal, es presentaran les actes publicades de l’anterior.
Per primer vegada, el Congrés tindrà seus a les quatre comarques de les Terres de l’Ebre. Així, serà a Tortosa el 14 de març a Tortosa; a Gandesa, els dies 28, 29 i 30 de març; a Flix (Ribera d’Ebre) el 29 de març; i a La Sénia (Montsià), el 12 d’abril.
Això permetrà també complementar les ponències -que podran ser reconegudes acadèmicament com a 30 hores lectives- amb visites guiades a espais històrics de la batalla de l’Ebre: els refugis antiaeris de Flix; el Coll del Moro de Gandesa i el Centre d’Interpretació del Camp d’Aviació Històric de la Sènia.
Durant la passada edició de fa dos anys, els organitzadors calculen que entre 200 i 250 persones van participar en les diferents sessions. Per aquesta, les inscripcions, que es poden fer a través del Centre d’Estudi de la Batalla de l’Ebre de Gandesa, l’oficina de Turisme de la capital de la Terra Alta o per correu electrònic a l’organització (congres.guerracivil3639@gmail.com).