<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Tortosa adjudica el projecte de les Tres Cultures al balneari del Porcar

S’ha modificat a causa de la troballa del mausoleu romà. Les obres arrencaran en pocs dies i posaran en valor l’espai

10 enero 2023 18:57 | Actualizado a 11 enero 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Tortosa ha adjudicat a l’empresa Also Casals Instal·lacions SL l’obra de la primera fase del projecte de la Casa de les Tres Cultures a l’antic balneari del Porcar, vora el call jueu de la ciutat, per un import de 235.522,51 euros, amb IVA inclòs.

Com va avançar l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, en el darrer ple del mes de gener els treballs de neteja i de desbrossament de vegetació ja han arrencat i en els propers dies començaran els treballs de rehabilitació de l’espai. L’alcaldessa així mateix va explicar que també s’han adjudicat les obres al call jueu per rehabilitar el carrer Vilanova i que també s’actuarà al carrer Jerusalem i al carrer Sol. El darrer ple precisament va aprovar una moció de Movem Tortosa per millorar el call jueu i alguns dels seus carrers en degradació.

La Casa de les Tres Cultures ja era un compromís explicitat a l’anterior Pla d’Actuació Municipal del 2015-2019 i és una obra esperada a la ciutat. L’espai es postula com un atractiu per als visitants que vulguen conèixer millor la convivència de les tres cultures a la ciutat, a més de convertir-se en un itinerari més definit alhora de visitar també el call jueu i els Jardins del Príncep. El 2015 l’Ajuntament de Tortosa ja va reformar el Manantial de l’Esperança i després va habilitar el túnel que connecta aquest espai (als Jardins del Príncep) amb la zona on s’ubicarà ara la Casa de les Tres Cultures.

El projecte ha sofert un endarreriment i s’ha hagut de refer a causa de la troballa el 2020 de restes romanes a l’espai, quan van començar els treballs del primer projecte. En concret es tracta d’un mausoleu romà, amb tres enterraments que datarien del segle IV després de Crist. A més, van trobar-se també algunes restes i objectes, com ara una gerreta en un dels enterraments, que seria per purificar el mort abans d’enterrarlo. Es tractaria del primer mausoleu d’època romana descobert a Tortosa. La troballa va obligar a refer el projecte per construir l’edifici de la Casa de les Tres Cultures, que explicarà la convivència durant segles de les tres cultures, cristina, jueva i àrab a la ciutat. Situar la Casa de les Tres Cultures al call jueu és una decisió estratègica per dinamitzar-lo turísticament i mostrar el llegat patrimonial i la rellevància històrica que va suposar la presència de la comunitat jueva a la ciutat, documentada a partir del segle VI.

Com ja va avançar el Diari en el seu moment, el nou projecte inclou un edifici de planta baixa aprofitant les actuals estructures del balneari, molt més integrat a l’entorn, a diferència del primer projecte, que preveia un edifici nou de tres pisos i un ascensor.

L’obra està emplaçada dins de l’antic recinte de l’antic Balneari del Porcar, a l’àmbit comprès entre el carreró del Cec, el carrer Vandellós i el final de la travessia de Vilanova, a ponent dels Jardins del Príncep. El projecte comprèn actuacions de recuperació i disseny de recorreguts (passatge), visibilitat de vestigis arqueològics (el mausoleu) i rehabilitació d’un dels edificis existents (el pavelló), així com la urbanització de l’espai exterior comú a tots ells.

El nou projecte ara inclou fer visible aquest mausoleu romà, situat a una profunditat aproximada de 4 metres respecte el carrer Vandellòs, i adequar el seu entorn. Actualment el solar es troba colonitzat per la vegetació, amb materials de construcció escampats i amb edificacions que amenacen ruïna. Aprofitant les façanes que queden dempeus d’una anterior edificació balneària s’aixecarà el nou pavelló. Per tant, s’actuarà en un edifici existent efectuant una rehabilitació integral, segons dictamina el contracte.

El projecte presenta tres àmbits d’actuació: d’una banda, recupera volumètricament una edificació semiderruida on s’instal·larà el programa expositiu de les Tres Cultures; d’una altra, crea l’espai necessari i protegit per donar visibilitat al mausoleu; i, en tercer lloc, adequa l’espai interior del túnel o passatge per aprofitar-lo amb usos i finalitats culturals. L’objectiu és entrellaçar aquests tres àmbits en un itinerari continu. A priori, el mausoleu i l’interior del passatge seran espais didàctics relacionats amb la Tortosa romana. Tot plegat, un projecte de gran envergadura per a la capital ebrenca.

Un antic balneari a tocar d’un call jueu

L’antic Balneari d’en Porcar té els seus orígens en el primer terç del segle XIX. El balneari, amb les aigües medicinals de la font de l’Esperança (dins dels actuals Jardins del Príncep), es va complementar amb un casino i un teatre, construït tot just on avui hi ha la pista poliesportiva de Remolins. El complex va ser un espai clau per a l’oci de molts tortosins d’aquella època. Després de quedar en desús, el conjunt va anar variant, a més d’estar en una zona complexa amb diversos nivells. Actualment es conserva una petita torre o mirador i el pavelló amb els arcs.

Comentarios
Multimedia Diari