<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

«Sóc feliç sent pastora, he trobat el meu ofici»

Es posa en marxa a Gandesa l’Espai Test Agrari, gràcies al qual Vanessa Salvador ha iniciat la seva activitat de ramaderia extensiva, amb 93 cabres que ja pasturen als Comuns de la serra de Pàndols

02 julio 2024 18:06 | Actualizado a 03 julio 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Vanessa Salvador, enginyera industrial de formació, va deixar fa cinc anys Barcelona per instal·lar-se a Horta de Sant Joan i ara s’ha convertit en pastora a Gandesa, amb un ramat de 93 cabres de raça catalana. Amb l’ajut de dos gossos d’atura, Vanessa surt a pasturar per la serra de Pàndols, a la finca dels Comuns de la capital de la Terra Alta on les cabres ajudaran a netejar el sotabosc i prevenir els incendis. El seu objectiu es criar cabres per a consum de carn (el típic crestó -cabra mascle adulta- d’Horta de Sant Joan) i també produir iogurts amb la llet.

Per a fer-ho possible, compta amb el suport de l’Espai Test Agrari, iniciativa que acompanya les persones que es volen incorporar al sector primari i no tenen experiència prèvia, per afavorir el relleu generacional al camp.

Vanessa es va sentir atreta pel món del pasturatge a Horta, a través del projecte Cabra Blanca, amb raça de Rasquera. Després va decidir formar-se a l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya i realitzar pràctiques en diferents explotacions, abans de tirar endavant el seu propi ramat.

Les 93 cabres -90 femelles i 3 mascles- van arribar divendres passat de Vilanova de Meià al tancat de l’Espai Test Agrari de Gandesa, on Vanessa compta amb l’ajut de dos gossos per al pasturatge, un border collie i un gos d’atura català. «Ara sóc feliç, he trobat el meu ofici», explica la pastora.

«L’Espai Test Agrari ha estat indispensable a l’hora de fer aquest salt per dedicar-me a allò que volia i estar en contacte amb la terra», remarca. S’hi podrà estar uns tres anys, per després emprendre un projecte de forma plenament autònoma, que pensa dur a terme a Horta de Sant Joan, amb l’objectiu de recuperar el pasturatge en aquesta zona del Parc Natural dels Ports a la Terra Alta. «És retornar a allò que ja teníem i es va perdre», afirma. Passat aquest període, l’Espai Test Agrari seleccionarà un nou pastor o pastora per donar suport al seu projecte.

L’Espai Test Agrari de Gandesa està gestionat per l’Associació d’Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA), el Consell Comarcal de la Terra Alta, l’Ajuntament de Gandesa, l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya i el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS). Especialitzat en ramaderia extensiva de cabrum i silvopastura, busca donar resposta a les noves generacions de pagesos i ramaders que es volen incorporar a un sector que estava en vies de desaparició a la comarca. També vol promoure la producció carn de cabrit de ramaderia extensiva, i la conservació i recuperació de races autòctones.

Segons explica Marc González, coordinador d’ARCA, es tracta de dispositius d’emprenedoria agrària, per facilitar que persones joves, sovint de fora del sector, s’hi acabin incorporant. «El sector agrari està envellit i les persones que s’hi volen dedicar sovint es troben amb barreres com l’accés a la terra, la formació i la pràctica, l’accés a crèdit, etc». Es facilita la posada en marxa del projecte i s’ofereix suport legal, un suport físic per desenvolupar l’activitat; i recolzament a la persona emprenedora en tot el seu procés d’incorporació.

En el cas de Gandesa, per exemple, es compta amb un mentor, que és el pastor de Bot Martí Badòquio; el suport de l’Escola de Pastors de Catalunya i de l’Ajuntament de Gandesa, que promou l’activitat de la silvopastura per a reduir la massa forestal i per tant, el risc d’incendi al seu terme. L’Ajuntament ha posat a disposició al finca on es troba el tancat i les instal·lacions, finançades en els últims anys per diferents projectes i organismes a nivell estatal i europeu.

«Oferim un acompanyament integral des d’un inici, fet que converteix els Espai Test en una eina innovadora per ajudar a revertir la tendència actual de la falta de relleu generacional», explica el coordinador d’ARCA. Actualment a Catalunya n’hi ha deu: cinc en funcionament i cinc més en procés de planificació i selecció.

Comentarios
Multimedia Diari