Cap de setmana festiu a Ascó. El municipi de la Ribera d’Ebre ha viscut aquests dies una de les dates més importants del seu calendari festiu, la celebració de Sant Antoni, que ja va començar dijous amb la recollida de llenya i una ballada de jotes per part dels més petits del poble.
Precisament la jota i la llenya són de les parts més característiques del cap de setmana. D’una banda, la llenya es fa servir per encendre la foguera, un simbolisme molt vinculat a Sant Antoni. Així mateix, la jota és un element molt viu i estimat a la població, molt present al programa.
Però si per alguna cosa destaca la festivitat a la localitat riberenca, és per la participació dels animals. A més dels tradicionals Tres Tombs, Ascó acull les curses de cavalls, matxos i rucs.
Joan Biarnés, que enguany representa la figura del clavari, destaca que la festa ha anat molt bé i que, com és habitual, hi ha hagut una gran participació. També en les corrides, que, aprofitant el bon temps, molts s’han s’acostat a veure-les.
«Hem omplert tots els espais habilitats per veure les corrides, des de la meta fins a la sortida, ha estat tot molt ple», detalla, destacant la importància de la festa al municipi. «Tenim bastant tradició. Hi ha constància que el 1800 potser ja hi havia majorals. Les corrides, fa uns anys, es van recuperar. En les que es fan dintre del poble, s’adequa un carrer amb terra i tanques de seguretat indicades per a fer les corrides. I és molt espectacular i bonic de veure, perquè els animals et passen a dos o tres metres».
A més d’Ascó, el Perelló i Móra d’Ebre, també celebren la Festa Major d’hivern, coincidint amb Sant Antoni. La diada s’ha celebrat també en altres municipis, com Mas de Barberans, que destaca per la recuperació ara fa uns set anys de la crema de la barraca, una tradició que representa les temptacions del Sant.
La festa també es viu amb intensitat en localitats com Alcanar, amb la ballada de la jota local o Tivenys, on a més dels tres tombs i la ballada tradicional, també hi ha el dinar de l’olla tapada. A banda, la majoria dels municipis ebrencs organitzen misses i processons per beneir animals i, per descomptat, els tres tombs.
Relleu generacional
Sovint, en determinades festes i activitats de caràcter tradicional, els organitzadors lamenten la falta de relleu generacional. No és el cas de la festa de Sant Antoni a Ascó, que avui en dia segueix ben viva i generant molt d’interès entre la població. Els joves també hi participen, «tant en les corrides, com en les jotes», apunta Biarnés.
El municipi, a més, fomenta també la participació de totes les persones que ho vulguin perquè no es perdi, facilitant animals per participar en les carreres. Biarnés, recorda també que la llista per ser majoral té una espera d’almenys 50 anys, «els últims nens apuntats tenen tres anys».
En aquest sentit, l’actual clavari es mostra optimista, afirmant que és una festa que no creu que es perdi i que és molt emocionant de viure, tant per a les persones de la localitat com per a la gent de fora que s’apropa a visitar-la.
«Val molt la pena estar tantes hores al voltant d’una foguera, ballant, la gent surt a la nit, però després també els veus durant el dia», conclou remarcant en caràcter participatiu de la celebració de Sant Antoni a Ascó.