Salvador Miralles: 'En 13 anys portava tot sol un ramat'

Pastor de cor però bon home de negocis, tothom que ha anat a Horta de ben segur que ha menjat a l’Hotel Miralles.

06 agosto 2019 15:50 | Actualizado a 06 agosto 2019 16:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Com va entrar al món de la restauració?
Accidentalment. Vaig nàixer al Mas del Baubos, al terme municipal d’Horta. Als 13 anys els meus pares se’n van anar a viure al poble, jo vaig quedar-me sol al mas cuidant un ramat de cabres i de mi mateix. Després vaig traslladar-me a Calella a treballar a un restaurant, on vaig començar fregant plats. Posteriorment se’m oferí feina a un restaurant de Roses i més tard a Tossa de Mar, on ja portava la cuina d’un hotel de 150 places.

Com va instal·lar els serveis hotelers a Horta?
A Horta es va tancar la fonda que hi havia. I en Carlos Bel, l’alcalde que hi havia llavors, em va proposar obrir un restaurant. Al cap d’uns mesos, ja funcionava la nostra petita fonda a càrrec de la meva dona i jo, juntament amb l’ajuda de la meva sogra.

I l’Hotel quan el va construir?
L’any 1983 vam passar de ser fonda a ser hotel que poc a poc hem anat eixamplant continuadament.

Vostè com a promotor del turisme d’Horta, com ha contribuït a crear llocs de treball i evitar, encara que sigui suaument, el despoblament rural?
Vam començar a treballar només els membres de la família, i aviat vam necessitar cambrers, cuiners... Ara en tenim 14 persones en nòmina. Però poc a poc es van anar creant noves instal·lacions a la població; nosaltres treballàvem i ens obríem camí. Només a Horta, actualment, el sector hoteler i de restauració ocupa un centenar de persones. A més s’han anat creant cases rurals a poblacions veïnes com Arnes, Prat, Bot, Batea, Horta, entre altres. Per tant el turisme ha aturat considerablement el despoblament rural i resulta ser un factor creador de riquesa.

Han rebut ajuda de l’Administració les instal·lacions hoteleres?
Sí. La majoria han rebut aportacions del Pla Leader de la UE i gràcies a aquestes s’han pogut crear nous negocis, millorar i eixamplar.

Què poden oferir a la seva clientela com a forma diferenciada en el món del turisme?
Amb productes de quilòmetro 0. Com la carn dels nostres ramats, les nostres fruites i verdures... Per exemple collir un tomàquet a i al cap d’una hora el turista se’l mengi a l’amanida. Un plaer! Però això s’ha de cinvinar amb les rutes turístiques: tenim el Parc Natural Els Ports, la Via Verda, els rius, els bosco i també els cingles. Només cal consolidar les rutes i les visites corresponents, la resta ho tenim.

Quina importància tenen les infraestructures viàries per al turisme?
Són essencials. Es important tenir bones carreteres i bona comunicació. Així com també es necessari mantenir en bon dels camins que accedeixen als llocs turístics com poden ser la Via Verda, el massís del Port o la Fontcalda. També per conservar el bosc i gaudir de la seva varietat vegetal.

Què té a veure els camins i la neteja de boscos?
Per combatre els incendis, però també per netejar els boscos i aprofitar la fusta per la biomassa. A més, també per l’agricultura, això facilitaria la possibilitat de conrear finques abandonades.

Comentarios
Multimedia Diari