La Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM) ha recuperat aquest dos exemplars de fauna marina de la costa ebrenca. Es tracta de dues tortugues marines anomenades Estrella i Matilda que van ser capturades accidentalment per embarcacions pesqueres rapitenques i que la fundació ha avaluat i tractat per alliberar-les de nou amb les millors condicions.
L’Estrella és una tortuga Caretta caretta petita, de 5 quilos, que segons s’ha pogut observar no presenta cap patologia i ja ha rebut l’alta mèdica. Ara, cal esperar que agafi el pes necessari per ser alliberada i que les condicions climàtiques siguin bones.
L’assistència a l’animal s’han realitzat en el marc del projecte SERVIMAR, amb la col·laboració de la Fundación Biodiversidad del MITECO a través del Pla de Recuperació, Transformació y Resiliencia finançat pels fons NextGeneration, la col·laboració de la Generalitat i amb fons propis.
Pel que fa a la segona tortuga atesa, la Matilde, va entrar al centre dijous a la nit. També és una Caretta careta, però de més edat i mida més gran. La Matilde ja havia passat pel CRAM l’any 2019.
Si bé en la primera ocasió pesava uns 7 quilos, en l’actualitat ha pujat fins als 24 quilos, fet que suposa una pujada bastant bona, tot i que en aquesta ocasió presenta una síndrome de descompressió moderada.
Pel que fa a aquest exemplar, els experts estan esperant a veure la seva evolució. El més probable és que s’alliberi durant aquest gener o a principis de febrer. Ara mateix, al CRAM hi ha sis tortugues que romanen ingressades a l’UCI sota observació.
El CRAM fa una tasca de protecció del medi marí i de les espècies que l’habiten i està basat en tres pilars fonamentals, l’educació, la part clínica i de rescat i la d’investigació. Per dur a terme aquestes funcions, compta amb diferents perfils, entre els quals, veterinaris, biòlegs, científics ambientals i altres experts.
Cal destacar, que des de la fundació no només ajuden tortugues, també altres espècies i aus marines, com gavines, algun tipus de tauró o dofins, com el que va aparèixer per Nadal a la badia del Fangar.
Col·laboració dels pescadors
Des de la fundació recorden que si algú es troba amb algun exemplar, ha de posar-se en contacte amb el 112 i que no l’ha de tocar. També recorden que estan oberts a col·laboracions professionals, voluntàries i monetàries.
Hi ha pescadors que col·laboren amb el CRAM i donen l’alerta quan es troben amb animals en perill. Des del Centre, Lucia Garrido, cap de l’Àrea de Clínica i Rescat explica que «els pescadors, són els primers interessats que els animals es recuperin i que són ells els carregats de retornar-los al mar i de posar-los nom, això crea un vincle molt bonic».