<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Reivindiquen l’art creat per dones grans de l’entorn rural

El Museu Terracota de la Galera inicia un cicle per visibilitzar les obres artesanes i creatives creades per dones de territoris rurals

07 enero 2025 20:27 | Actualizado a 08 enero 2025 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’art és considerat com un llenguatge d’expressió universal. Tothom pot crear, sempre que es tingui alguna cosa a dir. El nou cicle ‘Artista Anònima’ busca precisament donar veu a un col·lectiu que no és tan habitual veure en les galeries, però que té molt per mostrar i ensenyar, les dones grans de zones rurals.

El Museu Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera ha iniciat un cicle d’exposicions per mostrar creacions artístiques i artesanes fetes per aquest col·lectiu, que treballa a través de l’experiència i les tècniques i coneixements tradicionals. La proposta s’anomena Artista Anònima i està comissariada per la periodista cultural d’Ulldecona, Laia Beltran.

La periodista assenyala que «moltes dones quan s’alliberen de les càrregues laborals, que no familiars, perquè aquestes sempre les tenen, troben temps per dedicar-se, per exemple, a la pràctica artística. Tenir l’opció de fer aquestes activitats els permet també desenvolupar una habilitat que fins aquell moment no eren conscients que podien o volien fer. El cicle pretén mostrar el treball d’aquestes dones».

Segons afegeix Beltran, «la idea és seguir involucrant més dones o col·lectius anònims que fan una pràctica artesanal o artística i, des d’un punt de vista contemporani, donar-li una altra posada en escena o traure-la de l’àmbit domèstic i posar-la a un museu».

La primera exposició del cicle estarà centrada en l’art floral i explorarà la relació entre l’art, els elements naturals i la tradició. Fa també un homenatge a totes les dones artistes i, sobretot, a un llegat familiar, al de la mare de la comissària i primera artista convidada, Pepi Querol Carapuig.

Sota el títol Altar Floral, la proposta creada per l’artista de 76 anys està basada en les catifes florals, un costum molt arrelat a Ulldecona durant les quinquennals. Mentre duren els dies de Festa, Querol hi participa fent dibuixos d’elements naturals que ara ha portat fins a la Galera.

L’expositora, qui es declara una gran aficionada a recollir elements naturals com flors, tant seques com florides, explica que al principi no estava convençuda d’exposar per la delicadesa del material, però un cop muntada l’exposició, no se’n penedeix. «Estic molt orgullosa de com es veu transportat a la galeria. És una altra història, entre les llums ha quedat espectacular».

A més, en la mostra també hi ha elements molt vinculats a la tradició ceramista de la Galera i que habitualment no s’usen en l’art floral, com «canonades antigues o peces de construcció, en aquest cas, fetes per Joan Cortiella. També és un homenatge als oficis que es van perdent per falta de relleu generacional».

L’exposició es podrà visitar fins al 26 de gener. El cicle serà anual i hi participaran diferents dones amb experiència en altres habilitats com per exemple el brodat.

Comentarios
Multimedia Diari