<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Reclamen més i millor servei a l’única estació de tren del Montsià

Ulldecona vol ser origen i final de la línia R-16 i reduir els temps actuals de trajecte fins a Barcelona

23 abril 2025 17:14 | Actualizado a 24 abril 2025 07:00
Se lee en 2 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

L’estació de tren d’Ulldecona-Alcanar-La Sénia és l’única de la comarca del Montsià. És la primera o última de Catalunya (segons com es miri), però tot i ser en ple corredor mediterrani, l’edifici està tancat i i té poques freqüències, tant amb València com especialment cap a Barcelona. Així, principalment, serveix d’apartador per a gestionar el trànsit de trens de passatgers i mercaderies. Usuaris i municipis de la zona reclamen una millora substancial del servei, convertint aquesta estació en l’inici-final de la línia R-16, que ara és a Tortosa.

Segons la web de Renfe, en direcció a la capital catalana hi ha ara quatre freqüències diàries, però només dues són directes amb trens regionals (a les 7 del matí i les 19.44 h), mentre que a les altres s’han de fer enllaços. Pel que fa a València, la web mostra sis trens diaris entre setmana, amb una durada de trajecte del voltant de dues hores i mitja.

L’Ajuntament d‘Ulldecona fa anys que reivindica «el serveis que el municipi i la comarca es mereixen». En aquest sentit, es reclama en especial un increment de freqüències en direcció al nord i també la reducció dels temps de trajecte, els quals se situen entre les tres i quatre hores per a un recorregut d’uns 200 quilòmetres.

Això és degut principalment a què els trens, en arribar a l’estació de l’Aldea, es desvien per entrar a Tortosa i tornar, fet que incrementa la durada del trajecte en prop d’una hora. Aquesta és una de les conseqüències que s’arrosseguen des que a finals dels anys 90 es va desmantellar un tram de via fèrria entre Tortosa i Freginals.

Una altra de les demandes és una connexió més fluïda entre Catalunya i la Comunitat Valenciana. «No hi ha cap mur que separi els dos territoris. Per millorar el transport públic i incrementar els usuaris cal apostar també per aquesta connexió entre les dues comunitats. Hem de ser una ròtula», remarca l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura. Així, considera que trens regionals de València haurien d’arribar fins a Ulldecona i l’Aldea, i regionals de Catalunya, fins a Vinaròs (a la comarca del Baix Maestrat).

Reunió amb la Generalitat

L’Ajuntament d’Ulldecona insisteix des de fa anys a les diferents administracions, així com a Renfe i Adif, de moment sense resultats. Aquest mes de maig es reunirà amb el secretari de Mobilitat de la Generalitat, Manel Nadal, per demanar de nou solucions.

Des de la delegació del Govern a les Terres de l’Ebre, el director dels serveis territorials de Territori, Miquel Alonso, entén les demandes i també defensa que la d’Ulldecona sigui l’estació d’inici de l’R-16, buscant alternatives per a reduir els temps de trajecte i mantenir el servei de l’estació de Tortosa.

Una d’aquestes alternatives podria ser, per exemple, crear un tren llançadora que connectés Tortosa i l’Aldea de forma continuada, de manera que els usuaris de Tortosa poguessin connectar amb els trens regionals provinents d’Ulldecona i amb altres d’alta velocitat amb parada a l’Aldea.

«Ara tenim una estació que no està pensada per a portar gent, està pensada per ser apartador de trens. Cal posar al centre l’usuari i donar a aquesta estació la importància que li pertoca, per connectar els veïns de l’interior del Montsià», afirma Alonso. Amb tot, recorda que la decisió recau finalment en Renfe i Adif.

ERC: « hi ha un mandat democràtic del Senat»

Des d’ERC també s’ha denunciat «l’abandonament de l’estació de tren d’Ulldecona, la deficient gestió del servei i la manca de freqüències que pateix l’interior del Montsià». El senador ebrenc Jordi Gaseni recorda que hi ha un mandat democràtic de la Cambra Alta, amb l’aprovació d’una moció del seu grup, on es demanava al govern espanyol incrementar amb una freqüència diària el servei de tren Avant a l’Ebre, i que aquest nou servei tingués sortida i arribada a Ulldecona. Gaseni s’ha compromès a continuar presentant iniciatives parlamentàries «perquè, a part de la millora del servei, es pugui disposar d’unes instal·lacions adequades».

Comentarios
Multimedia Diari