Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Quines deixalles s’han tret del fons marí del port de la Ràpita?

L’ONG Enaleia promou la reutilització de la brossa que treuen dels ports, com el caiac fet de plàstics reciclat

17 septiembre 2024 14:30 | Actualizado a 17 septiembre 2024 17:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Pneumàrtics, ampolles de plàstic, defenses de les embarcacions, estris de pesca, mobiliari urbà o residus vegetals... són algunes de les deixalles que aquests dies s’estan extraient del fons del port de la Ràpita. Una neteja promoguda per l’ONG grega Enaleia amb el suport d’Allianz i la col·laboració de Ports de la Generalitat, que té lloc al llarg d’aquesta setmana i s’emmarca en el Dia Mundial de la Neteja, que se celebra aquest 20 de setembre.

Els treballs van a càrrec d’un equip de busseig professional de les Terres de l’Ebre, format per cinc bussejadors de l’empresa DeltaSub, que s’encarreguen de pentinar el fons del port, amb un calat d’entre 3 i 4 metres depenent de les zones, i amb una visibilitat escassa, tenint en compte les condicions del delta de l’Ebre. Un cop localitzades, les deixalles s’extreuen amb l’ajut d’una grua.

Els residus extrets del fons marí es deixaran separats en diferents dipòsits. Després, es portaran a empreses especialitzades en el reciclatge d’aquests materials i es portaran a llocs especialitzats on se’ls donarà una segona vida útil i es transformaran en materials sostenibles, com ara caiacs, sabatilles o motxilles, entre d’altres.

Els impulsors de la iniciativa mediambiental són els membres de l’ONG grega Enaleia. Es tracta del primer cop que duen a terme aquesta tasca a Catalunya, i el segon a tot l’Estat, després de Bilbao. Són presents a una vintena de ports grecs i també han desenvolupat la seva tasca en països com Itàlia o Egipte. Fins a la data, porten recollits del fons del mar uns 1,2 milions de quilos de residus, segons explica una de les representants de l’organització, Nepheli Galgos.

L’ONG, amb la col·laboració d’Allianz, promou que tots aquests residus siguin aprofitats per empreses locals d’economia circular. De Bilbao van extreure 20.000 quilos de residus i materials perillosos.

A Egipte promouen la reutilització dels residus retirats del fons marí per crear nou material per a la construcció. Amb el plàstic que treuen dels ports grecs han començat a fabricar un caiac creat amb un 80% de plàstic reciclat. Els fabrica l’empresa especialitzada Nelo de Portugal i ahir un esportista alemany va sortir a navegar a la Ràpita amb una d’aquestes embarcacions.

Per als pescadors rapitencs, aquesta és una iniciativa molt positiva, i va en la línia que ells també treballen en el projecte Pesca Neta.

Segons va detallar el secretari de la Confraria de Pescadors Verge del Carme, Joan Balagué, el residu que les barques més es torben són ampolles de plàstic, que fan cap al mar sobretot pels temporals. Els pescadors agafen els residus amb les xarxes, els porten al port i els dipositen en el contenidor corresponent. Després, aquests materials es classifiquen per reciclar-los i reutilitzar-los si és possible.

Un pas més com a ‘Green port’

El port de la Ràpita, el principal pesquer de Catalunya, continua treballant per ser el primer Green port dels de competència de la Generalitat de Catalunya. El projecte no tan sols preveu el monitoratge i el control dels impactes ambientals que pugui generar l’activitat del port sinó també la reducció de la petjada de carboni de la infraestructura amb la col·locació de 1.600 plaques solars als sostres d’edificis portuaris, que produeixen 650 kW d’energia neta a l’any, torretes de servei telegestionades, enllumenat LED i punts de recàrrega per a vehicles i vaixells elèctrics, impulsant l’autosuficiència energètica. La neteja marina que es fa aquests dies és una nova acció en aquesta línia de treball.

Comentarios
Multimedia Diari