Proposen crear un espai memorial per reinterpretar el monument franquista

L’Observatori Europeu de la Memòria planteja un nou pont de fusta sobre l’Ebre, un punt de trobada, un mirador i un memorial alhora

23 marzo 2022 19:50 | Actualizado a 24 marzo 2022 06:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Observatori Europeu de la Memòria ha fet pública una proposta d’intervenció per al monument franquista de Tortosa. La proposta reinterpreta tot l’espai i crea un nou pont de fusta sobre l’Ebre (la pilastra sobre la qual es troba el monument és la de l’antic pont de la Cinta), ample com un punt de trobada: una plaça pública, un mirador i un memorial alhora.

El projecte dirigit per Núria Ricart i Jordi Guixé acaba amb la verticalitat del monument, el tomba en horitzontal per apropar-lo a la mida humana, a un costat de l’espai, i integra alguns dels seus elements en una nova passarel·la sobre el riu. A la part central d’aquest pont hi ha una cripta de vidre amb els símbols separats del monument, com ara l’àguila, el soldat i l’estrella, que es poden veure en un nivell inferior.

El projecte proposa la deconstrucció íntegra del monument i la seua interpretació in situ, mitjançant la reconstrucció del pont de la Cinta, ara reconvertit en el Pont de Memòria, en el seu emplaçament primigeni.

«El projecte afronta la imposició de la verticalitat del monument, que és transfigurada per la força de la connectivitat i l’horitzontalitat. Alhora que aïlla i reinterpreta la seva iconografia; la desactiva. El pont és un projecte de memòria democràtica», expressen. La proposta d’invervenció «desarticula la memòria franquista, explica el significat de la batalla de l’Ebre des d’una òptica democràtica i crea un espai de socialització ciutadana», comuniquen els impulsors. Els dissenys es poden veure al següent enllaç: www.europeanmemories.net/patrimonios/tortosa/.

El monument franquista és un tema que ha generat polèmica al llarg dels anys. Cal recordar que la Generalitat aposta per la seua retirada i de fet va començar els treballs per fer-ho ara fa un any. El passat estiu, però, el Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Tarragona va ordenar l’aturada cautelar de les obres, després d’un recurs presentat pel Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument de la Batalla de l’Ebre. El futur del monument encara segueix pendent de la justícia.

La regidora de Memòria històrica de l’Ajuntament de Tortosa Dolors Bel en un vídeo a la pàgina web d’aquesta proposta expressa que «hi ha moltes qüestions relacionades amb la Guerra Civil que no tenim superades. I el monument n’és un exemple». «No entrem en la discussió de de debatre la decisió de la Generalitat de retirar-lo (...). No ens agradaria que després de la retirada del monument la pilastra quedés nua i no hi hagués res més. El que hem de fer és crear alguna cosa per superar aquest passat i per recuperar-lo perquè la pilastra representa el pont de la Cinta i podem explicar el nostre passat, el que ens agrada però també el que no ens agrada i no ens fa tant de goig».

Fonts municipals expliquen que aquesta és una proposta que no va acompanyada de cap projecte executiu ni pressupost i que cap organisme oficial de l’Estat s’ha adreçat a l’Ajuntament de Tortosa al respecte.

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, ha valorat que amb el monument «el que hem de fer és traure’l i com més ràpid, millor».

Comentarios
Multimedia Diari