Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Presenten a Amposta els projectes territorials d’atenció social i sanitària

Les experiències APP Salut + Social i l’Escola del Cuidar, que ja estan en funcionament, es podrien estendre a tot Catalunya

01 marzo 2023 19:17 | Actualizado a 02 marzo 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Per tal de millorar el benestar de persones en situació de dependència, la Generalitat de Catalunya, a través dels Departaments de Salut i Serveis Socials, al costat de diverses administracions locals, impulsa el Servei Territorial de l’atenció integrada social i sanitària. El programa està format per iniciatives com L’APP Salut + Social i l’Escola del Cuidar, dos projectes que es van presentar ahir al matí a Amposta i que fins ara s’estaven treballant a escala municipal, però que s’estendran al llarg del territori.

A partir de set iniciatives que s’estan duent a terme arreu de Catalunya, es busca garantir l’accés de tota la població a recursos integrats pel que fa a l’atenció domiciliària. Aquestes milloraran la gestió dels serveis i l’atenció als usuaris a més de la comunicació entre els professionals que hi treballen.

En el cas de l’APP Salut + Social, en funcionament des del 2014, ajuda a millorar el contacte entre l’usuari, el centre d’assistència primària i els serveis socials bàsics de l’Ajuntament per garantir l’atenció més adient. L’eina, desenvolupada per l’Institut Català de la Salut a les Terres de l’Ebre, permet agilitzar gestions i compartir històries clíniques, a més, d’una col·laboració més àgil entre els agents que puguin intervenir a l’hora d’atendre les necessitats del malalt.

El desplegament suposa destinar un milió d’euros als territoris que serveixen de model

Pel que fa a l’Escola del Cuidar, se centra en les persones cuidadores de malalts amb deteriorament cognitiu lleu i moderat. La iniciativa, posada en marxa el 2018 al costat de l’Associació Familiars de Malalts d’Alzheimer del Montsià (AFAM), busca vetllar per la salut física i mental de les persones que s’ocupen de les cures.

En aquest sentit, la treballadora social de l’ajuntament, Mercè Príncep, advertia que «si no vetllem per les persones cuidadores, en un termini curt de temps, no tindrem un malalt, sinó dos». Així mateix, Príncep recalcava durant la presentació d’aquest servei que és molt necessari per millorar la qualitat de vida d’aquests treballadors davant la sobrecàrrega de feina.

Solucions adaptades al territori

Aquestes iniciatives «significatives» i «exemplars», se sumen a altres que s’estan duent a terme en set àmbits territorials -el Prat de Llobregat, Barcelona, Manresa, Osona, Garrotxa, Ripollès i el Gironès- i que s’estendran a tot Catalunya. El seu desplegament, acordat la setmana passada, suposa destinar un milió d’euros, del pressupost d’enguany, a cadascun dels territoris que serviran de model.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, insistia que s’han de tenir en compte les especificitats de cada zona, ja que «aplicar el mateix model a tot arreu podria suposar un fracàs», perquè «les realitats diferents necessiten solucions específiques».

El Conseller, que va participar en l’acte de presentació juntament amb Príncep, el conseller de Salut, Manel Balcells, l’alcalde d’Amposta Adam Tomàs i la infermera Núria Brunet, anunciava que s’està ultimant una agència pública que s’ocuparà de la gestió, finançament i provisió amb «una diversitat de respostes sense mirada jacobina i centralista de l’atenció integrada».

Comentarios
Multimedia Diari