El Pla d’inversions 2024-2027 de Ports de la Generalitat preveu una inversió de més de 8,6 milions d’euros en els ports de Tarragona i les Terres de l’Ebre que són de competència catalana.
La principal dotació, de 3,2 milions d’euros, es destina a la millora del dic de recer del port de les Cases d’Alcanar, una obra llargament esperada pels pescadors i usuaris de la infraestructura per acabar amb la vulnerabilitat que presenta durant els temporals de llevant.
També a Alcanar però en aquest cas al port industrial de la cimentera, es preveu una millora del moll de càrrega de mercaderies, amb una inversió prevista de mig milió d’euros, segons dades del Departament de Territori.
Al port de a Ràpita, el pla d’inversions inclou un total de 5 actuacions: el sector de llevant del passeig marítim, amb poc més d’un milió d’euros; l’anellament de mitja tensió de la infraestructura (379.956 euros); la millora de la plaça portuària de Garbí (285.516); la instal·lació d’aerogeneradors de 20 Kw a la bocana est, amb una inversió de 150.000 euros: i una nova instal·lació fotovoltaica (100.000 euros).
A l’Ametlla de Mar, el pla de Ports 2024-2027 preveu un milió d’euros per al nou edifici de serveis nàutics, 250.000 euros per a la nova coberta de l’edifici de la llotja, amb instal·lació fotovoltaica; i la mateixa quantitat per a una escomesa elèctrica al dic de recer.
Pel que fa al port de l’Ampolla, s’han previst vora 200.000 euros per a la millora de la zona de terrasses del passeig marítim i 78.922 per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les casetes dels pescadors.
La inversió inclosaal port fluvial de Deltebre és de 100.000 euros, per a la millora de la mobilitat de la dàrsena pesquera. A més, Ports destinarà 120.000 euros per a la construcció d’un nou pantalà flotant al riu Ebre, a l’alçada de la ciutat d’Amposta.
A Cambrils, Ports de la Generalitat inclou el projecte d’ordenació i millora del passeig marítim, amb una dotació de 739.483 euros; mentre que al port de Torredembarra s’invertiran 200.000 euros en la millora de les xarxes de servei i els accessos.
En tota, el Govern destinarà 30 milions d’euros als 45 ports de la Generalitat fins al 2027 i més de la meitat d’aquest import serà per a l’adaptació i mitigació del canvi climàtic.
Segons destaca la consellera de Territori, Ester Capella, aquest pla d’inversions «reforçarà encara més» l’actuació dels Ports de la Generalitat per a la modernització, el reforçament de l’activitat i per afrontar l’emergència climàtica. En aquest sentit, assenyala que seran uns ports «més competitius, innovadors i integrats en els teixits urbans de ciutats i pobles».
La directora general, Annabel Moreno, recorda que Ports de la Generalitat s’autofinança a través de diverses vies, com les taxes i tarifes per servies; les taxes i cànons per a concessions i autoritzacions administratives; l’alineació d’actius fixes; crèdits, préstecs i altres operacions financeres, subvencions i transferències i productes de règim sancionador. Els ingressos són de caràcter finalista i es destinen a la inversió de les infraestructures portuàries.
L’apunt: port vulnerable als temporals
El port de les Cases d’Alcanar és l’únic port de la costa catalana que té orientada la bocana cap al nord-est. Aquesta orientació el fa vulnerable als temporals amb problemes d’agitació interior que afecten les instal·lacions portuàries i les activitats pesquera i nàutica que s’hi desenvolupen. Per trobar una solució a la vulnerabilitat durant els temporals de llevant, es va realitzar un estudi de model físic en una piscina d’assaig a la Universitat d’A Corunya, amb una maqueta a escala. Els resultats de les proves realitzades van concloure que la millor solució és la prolongació del dic de recer i la construcció d’un tacó, per evitar els ultrapassaments i millorar l’agitació interior.