L’Ajuntament de Móra d’Ebre cobrirà la històrica plaça de bous, de 27 metres de radi, actualment en desús i excavada en part al talús de la façana fluvial presidit pel castell medieval.
Les obres s’encarregaran a l’Institut Català del Sòl (Incasòl) de la Generalitat i s’iniciaran a l’estiu, amb l’obligatorietat que finalitzin abans del 31 de desembre de 2017.
El projecte disposa d’un pressupost de 340.000 euros i suposa la remodelació total del recinte, que disposarà d’una capacitat per a 2.o00 persones.
Així, es recuperaran part de les grades excavades a la roca pel seu valor estètic més que pel seu ús funcional , s’adequaran camerinos, lavabos, s’instal·larà nou enllumenat i es construirà un nou escenari.
Però, sens dubte, l’actuació més rellevant és la cobertura de la plaça de bous, amb una cúpula de fusta sobre pilons que es mantindrà al llarg de tot l’any i es cobrirà amb un lona especial que es podrà replegar a l’estiu (veure imatge virtual del tipus d’estructura que s’utilitzarà a Móra d’Ebre).
L’alcalde, Joan Piñol, justifica que la capital de comarca no disposa actualment d’espais de gran format a cobert per celebrar actes culturals més enllà del teatre municipal La Llanterna. Esdeveniments com el ball de Cap d’Any o la Fira de Nadal, que es desenvolupen en una plaça a l’aire lliure, es podrien realitzar a la plaça de bous. «L’objectiu és disposar d’un espai per poder celebrar esdeveniments cultural o d’oci en un espai cobert i amb gran capacitat», abunda Piñol.
Polèmica amb l’oposició
Els grups de l’oposició no veuen amb bons ulls el projecte. La portaveu republicana Cinta Agné ha indicat que el projecte de la plaça té molt de risc per l’existència d’un talús pròxim i que els diners de la Llei de Barris, gràcies als quals es finança l’obra, s’haurien de destinar a la millora del nucli antic.
La socialista Dolors Gurrera també ha assegurat que no veu bé el cobriment de la plaça de bous pels motius ja exposats i per la proximitat de l’hospital.
En l’última sessió plenària, el portaveu del govern, el convergent Sixte Melchor, els va respondre afirmant que l’equip de govern «no vol posar en risc res ni ningú». Assegura que el projecte està avalat pels informes tècnics corresponents -un d’ells geològic- i que aquesta actuació no suposa un risc addicional al de l’obertura de qualsevol local.
En l’aprovació dels pressupostos 2017 s’havia aprovat una simbòlica partida de 100 euros per executar el projecte.
En la sessió plenària d’aquesta setmana, s’ha aprovat modificar el pla integral del nucli antic per desviar recursos previstos a la Llei de Barris per a costejar l’obra. El termini per utilitzar diners per aquest via finalitza el 31 de desembre de 2017, raó per la qual l’obra s’ha d’executar en breu.
L’acord ha estat aprovat gràcies el vots de CiU i PP (set vots) i va comptar amb les abstencions dels grups d’ERC i PSC (cinc vots), a l’oposició.
Última ‘novillada’, el 1949
La plaça de bous és una estructura única a Catalunya, amb bona part de les grades excavades a la roca. El recinte s’aixecà a principis del segle XX acollint espectacles de braus fins al 28 d’agost de 1949, data de l’última ‘novillada’.
Molts anys després es reconvertí en discoteca a l’aire lliure i en els últims anys ha actuat com a escenari esporàdic de sopars populars, concerts i festes d’estiu.