Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Móra d’Ebre tanca el castell mentre restaura la muralla

El projecte en execució netejarà i protegirà els elements en mal estat de la part defensiva de l’històric recinte emmurallat de la capital de la Ribera d’Ebre, a més d’evitar el seu desplaçament

02 octubre 2024 18:06 | Actualizado a 03 octubre 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Móra d’Ebre ha iniciat obres de conservació de la muralla del castell, que havia patit un desplaçament i on es netejaran i protegiran elements en mal estat de la part defensiva de l’històric recinte. Uns treballs que s’allargaran uns dos mesos i durant els quals el monument es mantindrà tancat.

L’actuació vol frenar les patologies detectades a la muralla, netejar i protegir els caps de mur i la part baixa de la construcció. Per l’alcalde del municipi, Rubén Biarnés, «el castell ha de ser una peça clau en el desenvolupament futur de la localitat i un patrimoni que cal cuidar i recuperar».

Segons ha informat l’Ajuntament, els treballs tenen un cost de 61.809,74 euros i estan sent executats per l’empresa Rècop SL, amb el suport d’unes bastides instal·lades al llarg del monument. L’actuació, amb una superfície d’uns 80 metres quadrats de caps de mur i de 131 de la base dels murs, contempla el desbrossament i neteja de la zona afectada, el sanejament dels murs i reomplit de juntes; i la reparació de fissures amb morter de calç hidràulica.

Per a garantir la conservació del conjunt, els murs es coronaran amb morter de calç hidràulica com a remat a la part superior i es conservaran les parts baixes de la muralla que donen a la zona d’accés.

L’Ajuntament va realitzar un seguiment al llarg de mesos del possible desplaçament de part de la muralla. Amb els actuals treballs s’està tractant, a la vegada de frenar el desplaçament que patia, de no interferir amb el projecte de restauració i adequació que busca fer possible la visita del recinte. Una arqueòloga fa un seguiment constant dels treballs en execució.

Els informes tècnics consideren que amb una neteja de la vegetació i protegint els caps de murs amb morter de calç, i escopint les aigües pluvials, serà suficient per mantenir la seva estabilitat.

El castell de Móra d’Ebre té un notable valor cultural, disposa d’un entorn de protecció i està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

La regidora de Turisme, Lorena Sastre, ha assenyalat que l’Ajuntament vol apostar per fer del recinte emmurallat «un pol d’atracció d’activitat, amb la posada en valor del patrimoni i el seu llegat, com a través de la creació de llocs de treball i rutes culturals». «Treballem per posar a Móra d’Ebre al lloc turístic que es mereix i ho fem des de la base de la nostra història», remarca.

Situat al nucli antic de la població, el castell de Móra d’Ebre, datat al segle VIII, va ser un dels castells més importants de la dreta del riu Ebre i una fortificació musulmana fins que va ser conquerit pel compte Ramon Berenguer IV al 1153. Des dellavors el castell ha sigut escenaris de setges, presó per a personatges rellevants, emplaçament durant la guerra dels segadors, casa palau pels Cardona, plaça militar a la primera Guerra Carlina i dependències oficials de la Guàrdia Civil durant la Guerra Civil, quan va se esfondrat quasi en la seva totalitat. Actualment en resten les muralles exteriors i dues torres, entre les que destaca la torre fusellera, amb el Centre d’Interpretació de les Guerres Carlines.

Comentarios
Multimedia Diari