L’associació l’Aube, entitat sense ànim de lucre amb seu a la població riberenca de Móra la Nova, encara que també desenvolupa projectes a Terra Alta, Priorat i Baix Ebre, engega un projecte de gestió i conservació dels hàbitats i les espècies amenaçades en riberes i illes del riu Ebre. La primera actuació consistirà en mostrejar i actualitzar l’estat de la biodiversitat d’aquests sistemes fluvials de l’Ebre, al llarg de 80 quilòmetres, des de Móra d’Ebre a Bítem.
Les illes fluvials de l’Ebre són dels espais naturals amb major biodiversitat i amenaçats dels sistemes fluvials de Catalunya, i alhora amb una mancança de dades actualitzades. La seva distribució al llarg dels darreres 80 quilòmetres de riu fins al Delta, en diferents municipis i comarques, no han facilitat la seva preservació. S’actuarà riu avall des de Móra d’Ebre fins a Bítem a les illes i entorns de: Subarrec, Aubadera, Galatxo, Vado del Vapor, Molló, illa de Benissanet, Tamarigar de Miravet, illa de Benifallet, Assut de Xerta-Tivenys, illa de Xerta, i illa d’Audí. L’associació l’Aube executarà accions de conservació centrades en la realització de mostrejos i de seguiment d’espècies amenaçades, control d’espècies exòtiques, recuperació de l’hidrogeomorfològica de galatxos, i la recuperació d’espècies autòctones.
El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, ha visitat aquest dilluns diversos espais fluvials a Móra d’Ebre per conèixer de prop el projecte de restauració que l’associació l’Aube desenvoluparà en aquesta zona i fins l’any 2027, gràcies a la subvenció atorgada pel Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica en el marc de la nova convocatòria adreçada a entitats ambientals sense ànim de lucre, associacions, fundacions i cooperatives, per finançar projectes de gestió d’espais naturals protegits que millorin l’estat de conservació del patrimoni natural i la biodiversitat.
A través d’aquesta convocatòria, el Departament atorgarà ajuts per millorar la conservació de 36 espais naturals sense òrgan de gestió, en col·laboració amb els ens locals. En concret, les entitats beneficiàries rebran 9,3 milions d’euros en quatre anys (2024-2027) per abordar globalment la conservació i la dinamització de la biodiversitat de manera coordinada i participada. A les Terres de l’Ebre se subvencionaran tres projectes per un import d’1.049.828,96 euros. Així, a banda del projecte de l’Aube, el Departament també ha atorgat un ajut de 356.000 euros al Grup Natura Freixe pel projecte “Millora de la integritat biològica, recerca i transferència de coneixement per a la gestió dels espais fluvials protegits del nord de les Terres de l’Ebre”, que es desenvoluparà a Sebes, els meandres de Riba-roja i de Flix, l’illa d’Ascó i l’aiguabarreig Siurana-Ebre; i un altre de 360.000 euros a la Societat Espanyola d’Ornitologia, per l’elaboració d’un projecte de gestió i recuperació als ullals de la Carrova.
Com va explicar el Diari, també l’associació l’Aube està portant a terme el projecte ‘Ribérate’, centrat en la revaloració i conservació dels boscos de ribera. Entre les principals espècies invasores afectades al bosc de ribera de l’Ebre que es retiraran hi ha l’auró americà, que té una dispersió molt alta i no deixa créixer els altres arbres.