L’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta ha posat en marxa un projecte innovador al territori: la ressonància magnètica nuclear amb sedació en pacients pediàtrics. Tot i que la majoria d’estudis per imatge són ràpids i indolors, la ressonància magnètica (RM), per la seva llarga durada, requereix la col·laboració del pacient. Si a més s’hi afegeix la mida reduïda de la cabina, el pacient pot experimentar estrès i ansietat. Mentre que en persones adultes és relativament senzill de controlar, els nens necessiten sedació per assegurar la seva col·laboració, evitar-los l’estrès provocat per la prova, i garantir una execució adequada de l’exploració, expliquen des de l’hospital.
La ressonància magnètica és una prova usada en pediatria per al diagnòstic i seguiment de malalties neurològiques, i la valoració de nounats amb patologies epilèptiques, traumàtiques, oncològiques i renals, entre d’altres. «La possibilitat d’efectuar aquesta prova amb sedació a l’Hospital de Tortosa salva una dificultat afegida a la Unitat d’Hospitalització de Pediatria, a més de l’extra que comporta per a Consultes Externes de Pediatria», explica Ricardo González, pediatre encarregat de la prova juntament amb l’equip d’Anestesiologia.
«Quan un pacient pediàtric requereix una ressonància magnètica, freqüentment cal traslladar-lo a centres especialitzats en radiologia infantil, cosa que comporta assumir possibles riscos. Ara podrem completar els diagnòstics de moltes patologies sense haver de recórrer a altres hospitals per fer la sedació», afegeix. Per la seva banda, l’equip d’anestesistes que conforma el projecte, M. Carmen Gómez, Ainhoa Sorolla i J. Tomàs Fos, asseguren que «un dels grans avantatges de la ressonància magnètica amb sedació és que habitualment no cal intubar el pacient, la sedació es fa amb agents anestèsics o amb procediments mínimament invasius, mitjançant inducció inhalatòria o sedants per via endovenosa».