<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Les Terres de l’Ebre, on gaudir de la natura tot l’any

La Unesco reconeixel territori com a Reserva de la Biosfera des de l’any 2013

17 octubre 2024 14:10 | Actualizado a 21 octubre 2024 12:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Terres de l’Ebre. La denominació per a les quatre comarques del sud de Catalunya defineix a la perfecció el que són: una terra regada pel principal riu de la península, que li imprimeix caràcter, valors i riquesa; on natura i cultura es donen la mà per oferir un paisatge i un patrimoni únics. Així ho reconeix la Unesco amb la distinció de les Terres de l’Ebre com a Reserva de la Biosfera, des de l’any 2013. I és que, en pocs quilòmetres de distància, hi trobem dos imponents parcs naturals, el Delta de l’Ebre i els Ports, amb una gran varietat de paisatges, des de les badies i les llacunes litorals on observar flamencs i altres espècies d’aus aquàtiques, fins a les muntanyes i rierols del Port, hàbitat de cabres salvatges, cabirols o voltors. Sense oblidar les planes d’oliveres d’on, des dels temps dels romans, s’extreu un reconegut oli d’oliva; els senders vora la costa, les antigues vies fèrries convertides en rutes cicloturistes, els extensos camps de vinyes o els boscos de ribera. Tot aquest mosaic de paisatges ofereix productes de primera qualitat i una rica i variada gastronomia basada en la dieta mediterrània, que es pot degustar després d’una visita a pobles i ciutats de patrimoni mil·lenari, amb restes des dels assentaments dels ibers fins als estralls de la Guerra Civil al segle XX. Una varietat de propostes de les que es pot gaudir des de la costa fins al l’interior.

Un cop acabada la verema, una molt bona opció és la ruta del vi de la Terra Alta. La comarca té una llarga tradició vitivinícola –els templers ja conreaven la vinya al segle XIII- i actualment viu un boom dels seus vins, cada cop més apreciats a nivell nacional i internacional, amb la varietat de la garnatxa blanca com a principal senya d’identitat. Per descobrir tota aquesta riquesa enològica es poden visitar molts dels cellers de la comarca, a Gandesa, Batea, Vilalba dels Arcs, Horta de Sant Joan o Corbera d’Ebre, entre d’altres poblacions, amb una oferta enoturística cada vegada més potent. S’hi ofereixen tastos comentats, recorreguts per les vinyes i activitats combinades i complementàries de cicloturisme, senderisme o visites al patrimoni local, amb espais tan especials com els que van viure i patir la batalla de l’Ebre. Una molt bona forma de descobrir un paisatge que va captivar Picasso en les seves estades a Horta fa més d’un segle.

$!El vi és una de les banderes de la Terra Alta. Foto: Cedida

Per gaudir del territori, el paisatge i els seus valors mediambientals, existeix una àmplia oferta d’activitats a la natura. Un referent en aquest àmbit és la reserva natural parcial de Sebes i el meandre de Flix: 50 hectàrees de zones d’aiguamolls, boscos de ribera, illes fluvials i galatxos amb una gran diversitat de flora i fauna, des de les llúdrigues i les diferents espècies de peixos fins a les cigonyes, amb un programa de reintroducció des de fa 25 anys. També hi podem trobar exemplars de cavalls de la Camarga, que s’encarreguen de pasturar per la riba de l’Ebre i controlar la vegetació que hi sobresurt. El Grup Natura Freixe, amb un gran grup de treballadors i voluntaris, ofereix visites a l’entorn i una varietat d’activitats a la natura. Sense anar més lluny, aquesta tardor hi ha prevista una plantada d’arbres i tallers de construcció de caixes niu per a ocells; construcció de marges de pedra o treballs de restauració fluvial.

$!La reserva natural parcial de Sebes. Foto: Cedida

Els aficionats al senderisme àvids de descoberta disposen a les Terres de l’Ebre d’una gran varietat de rutes i recorreguts per a tots els nivells i exigències. Un exemple el trobem al Perelló, a la comarca del Baix Ebre, on s’han habilitat Itineraris pensats per descobrir tot l’entorn natural d’aquest municipi situat entre la muntanya i el mar, i els seus punts d’interès més emblemàtics i d’alt valor històric. Les rutes tenen diferents dificultats, des de caminades a curses de trail, per conèixer les pintures rupestres de Cabrafeixet (patrimoni de la Humanitat per la Unesco des de 1998 junt amb la resta d’art rupestre llevantí), la Via Augusta i l’ermita de Sant Cristòfol; la morra de Cabrafeixet, la bassa de les Comes, la Foradada o l’antiga Torre de Fullola, entre d’altres punts d’interès. Un dels més transitats és sense dubte el sender GR-92 o Camí de Ronda, que recorre tota la costa perellonenca des del barranc de Perales a la Punta de l’Àlia i permet gaudir d’un paisatge únic, amb cales d’aigua cristal·lina entre pins i atzavares típiques de la costa mediterrània.

$!Fer senderisme és una molt bona opció per conèixer les Terres de l’Ebre. Foto: Cedida

A l’extrem sud de les Terres de l’Ebre, el paisatge es converteix en un mar d’oliveres. Arbres que en alguns casos van ser plantats en l’època dels romans i que sobreviuen en terres de secà des de fa segles. El cas més extraordinari és el de la Farga de l’Arión, situat a la partida del mateix nom a Ulldecona i que, segons estudis realitzats, va ser plantada l’any 314 dC, en temps de l’emperador Constantí I el Gran. Per tant, té 1.710 anys. Al Museu Natural de les Oliveres Mil·lenàries de l’Arión s’hi conserven 35 exemplars repartits en una hectàrea. La zona només es pot visitar amb guiatge, que inclou també una degustació dels olis de qualitat que encara produeixen aquests arbres, testimonis del pas dels segles al territori. A Ulldecona hi ha altres zones senyalitzades i d’accés lliure on observar oliveres mil·lenàries, al camí de Montsià o la Foia, i l’estada es pot complementar amb una visita a les pintures rupestres de l’ermita de la Pietat i el castell medieval, fent així un complet “passeig per la història”.

Tot plegat, posa de manifest que, del nord al sud i de l’interior a la costa, les Terres de l’Ebre són un territori on gaudir de la natura tot l’any.

Comentarios
Multimedia Diari