L’aportació de sorra redueix l’efecte dels temporals a Buda

Abans de Nadal es preveu acabar l’aportació de 26.000 metres cúbics de material al litoral de l’illa

18 diciembre 2019 10:20 | Actualizado a 18 diciembre 2019 10:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’aportació de sorra i la seva disposició al llarg del tram litoral de l’illa de Buda ha ajudat a mitigar els efectes de l’últim temporal en aquest fràgil punt del delta de l’Ebre, molt afectat per la regressió. Així ho ha assegurat el subdelegat del govern a Tarragona, Joan Sabaté, en una visita ahir a les obres que s’estan duent a terme en aquest punt.

El Ministeri per a la Transició Ecològica, mitjançant la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i el Mar, ha invertit al voltant de 440.000 euros a la costa de les Terres de l’Ebre per pal·liar els efectes dels passats temporals del 9 al 13 de setembre de 2019 i lluitar contra l’erosió de les platges.

Els treballs, gestionats des del Servei de Costes que el Ministeri té a la província de Tarragona, es duen a terme a Sant Jaume d’Enveja i Alcanar.

Sabaté, el cap provincial de Costa i Mar, Antoni Espanya, i els alcaldes de Sant Jaume d’Enveja i Alcanar, Joan Castor Gonell i Joan Roig, van visitar ahir les actuacions d’emergència que s’han executat.

A Sant Jaume es treballa en les erosions al front costaner de l’illa de Buda per evitar l’entrada d’aigua de mar a les llacunes litorals des Calaixos. Com ja va avançar el Diari, s’hi aporten 26.000 metres cúbics de sorra per restituir el litoral. La sorra es diposita a l’extrem nord de l’illa, al front costaner on el mar havia erosionat les platges trencant el cordó litoral existent. Així, amb l’acció dels vents de la zona, s’hi ha format una duna de protecció que ha d’evitar l’entrada d’aigua marina i una intrusió salina que té efectes mediambientals greus per a la fauna i la flora.

Costes preveu acabar aquesta obra abans de Nadal, quinze dies més tard del previst inicialment perquè temporals posteriors han retardat les obres i l’últim, a principis de desembre, va tornar obrir un gorg que va connectar directament el mar amb la llacuna, com també ja va informar el Diari. Així, s’ha hagut de treballar per tapar aquesta obertura, abans de poder acabar l’actuació.

«Quan l’aportació de sorra es pugui completar serà un fre a la regressió que el mar fa a la barra. La pujada del nivell del mar veurem com gestionar-la però estic convençut que amb aquesta obra acabada, l’última trencada de la barra no s’hauria produït», afirmà l’alcalde de Sant Jaume d’Enveja, Joan Castor Gonell.

Alcanar

Pel que fa a la costa d’Alcanar, s’ha treballat a les zones erosionades dels penya-segats del litoral nord del terme municipal, amb el sanejament i arranjament de talussos més la millora de les baranes de protecció. S’ha excavat les zones erosionades que presentaven un alt risc d’enfonsament, i s’ha format un talús amb un peu d’escullera, amb l’aportació de tones de pedra d’Ulldecona a mode de protecció.

Comentarios
Multimedia Diari