La Terra Alta s’uneix contra els projectes dels dos nous parcs eòlics

Entitats, ajuntaments, Consell Comarcal i cellers presenten al·legacions que argumenten que són centrals «caducades»

22 octubre 2019 10:29 | Actualizado a 24 octubre 2019 13:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Front comú a la Terra Alta contra els nous parcs eòlics projectats a la comarca. Ajuntaments, consell comarcal, entitats, cellers i particulars van entregar ahir al matí al·legacions als projectes a la seu de la Generalitat de les Terres de l’Ebre, a Tortosa, argumentant que tenen un seguit de «mancances legals i socials». Aquest passat mes de setembre es publicava al BOE la sol·licitud de modificació d’utilitat pública dels parcs eòlics dels Aligars i la Tossa-la Mola d’en Pasqual, a Prat de Comte, el Pinell de Brai i Benifallet. 

Les al·legacions, en concret, les han presentat els ajuntaments del Pinell de Brai, Prat de Comte, Horta de Sant Joan, i també s’hi sumarà el de Benifallet, així com el Consell Comarcal de la Terra Alta, el Consell Regulador de la DO Terra Alta, l’Ateneu Popular la Pastora, la Plataforma en Defensa de la Terra Alta, GEPEC-Ecologistes de Catalunya, Unió de Pagesos, cellers particulars i veïns afectats.

Les al·legacions intenten argumentar i demostrar que es tracta de projectes que no s’adeqüen a llei, que entren en contradicció amb la catalogació que els terrenys afectats tenen de forest d’utilitat pública i que són antics i caducats. «Aquestes al·legacions són producte d’un treball coordinat entre diferents agents i sectors que demostren una preocupació per la massificació de parcs eòlics que viu la comarca», va explicar Xavier Jiménez, president del GEPEC-Ecologistes de Catalunya. «En les documentacions de l’administració es donava dos anys per implantar aquestes instal·lacions, si no, es donava per feta la seva caducitat. És l’any 2019 i estem intentant implantar projectes aprovats el 2002 i el 2006».
Davant d’això, entitats i ajuntaments sostenen que les declaracions d’impacte ambiental, per tant, s’haurien de revisar i que alguns espais han entrat a formar part del PEIN o la Xarxa Natura 200 o tenen alt valor natural.
Les entitats demanen una moratòria a tots els projectes fins que no surti un nou decret o mapa eòlic que puga regular la implantció de centrals eòliques i que tingue en consideració criteris de densitat, a més que es defineixi els espais protegits com a incompatibles per a la implantació eòlica. 

Des de la DO Terra Alta fa molt de temps que batallen contra l’arribada de més centrals a la comarca. Han presentat un contenciós administratiu que segueix endavant i han liderat l’oposició a nous projectes que es ressusciten.  I és que a més dels anteriorment esmentats s’han reactivat les tramitacions de quatre parcs a Batea, Vilalba dels Arcs, la Pobla de Massaluca i la Fatarella i també hi ha sospites que aviat podria entrar en tramitació el parc dels Pesells d’Horta de Sant Joan, una central que va ser rebutjada en consulta popular pel poble el 2008 i que va ser recorreguda amb un contenciós que el Tribunal Suprem va tombar.

«No podem tolerar que els nostres paisatges s’omplen de parcs», valorava Núria Altés, representant de la Junta del Consell Rector de la DO Terra Alta. «Vivim del paisatge. És hora de dir prou. Els cellers estem creant llocs de treball. L’energia eòlica no genera projecció de futur per a la nostra comarca, ni llocs de treball».

«És un menyspreu a una comarca que està pobra, envellida i amb una situació social i econòmica difícil i a sobre les associacions, entitats i ajuntaments hem de dedicar esforços a combatre a la Generalitat», va expressar per la seua banda Xavier Fortuño, portaveu de la plataforma de la Terra Alta.

«Des del Consell Comarcal farem al·legacions a tots els parcs que estiguin per fer i es programen a la Terra Alta», va confirmar el vicepresident del consell, Ramon Jornet. Com també va reivindicar l’alcaldessa del Pinell de Brai, Eva Amposta, es tracta d’un «problema de comarca» que ve de molt enrere, amb projectes que pensats fa més de 15 anys. «No presentem unes al·legacions per un tràmit molt concret sinó que volem posar sobre la taula el model eòlic de la Terra Alta».

Ara per ara a Catalunya hi ha 811 aerogeneradors en servei, dels que 148 són a la Terra Alta, el 18,2%.

Comentarios
Multimedia Diari