Els rapitencs han recuperat aquest estiu els bous de les festes del Carme a la platja de Garbí. Es tracta d’una modalitat que no se celebrava al municipi des dels anys noranta i consisteix en situar la plaça de bous tancada, en part dins de l’aigua. Per tant, es poden denominar bous a la mar, però són diferents dels que es feien anys enrere a les Cases d’Alcanar o l’Ampolla, als respectius ports pesquers.
La recuperació ha estat una aposta de l’associació cultural taurina Tot pel bou amb el suport de l’Ajuntament de la Ràpita. I la modalitat s’ha pogut dur a terme perquè ha rebut l’autorització preceptiva de la Delegació del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, tal i com estableix la Llei de regulació de les festes tradicionals amb bous. L’objectiu dels organitzadors ha estat recuperar les festes del Carme tal i com es feien fa anys. I és que entre finals dels setanta i principis dels noranta es van dur a terme aquests tipus de bous, situant una part del tancat a la sorra de la platja i l’altra dins del mar, de manera que el bou podia entrar a l’aigua. Però a diferència del que passava al port de les Cases, l’animal no es pot tirar a l’aigua des d’una certa altura i pot sortir de l’aigua pel seu propi peu i sense haver de ser lligat per les banyes.
Els grups animalistes lamenten la recuperació dels bous a la mar, que s’havien deixat de celebrar a les Terres de l’Ebre, però l’entitat AnimaNaturalis no preveu presentar cap denúncia, segons admet la portaveu Aïda Gascón, ja que la modalitat s’inscriu en el que estableix actualment la llei.
Amb tot, els bous a la mar es podrien acabar prohibint en un futur, si les entitats animalistes reprenen la iniciativa per modificar la Llei de regulació de les festes tradicionals amb bous, juntament amb els embolats i capllaçats. Una proposició de llei que va decaure amb les eleccions al Parlament i que hauria de començar de cap i de nou si es reprèn la iniciativa.