La Ràpita acollirà l’any que ve el 20è Congrés estatal de bous de corda. La candidatura que va presentar la Penya Bou Capllaçat, amb el suport de l’Ajuntament de la Ràpita, va resultar guanyadora en la gala celebrada dissabte a Beas de Segura, a Jaén, imposant-se a la candidatura de la localitat valenciana de Torís. Una delegació rapitenca, encapçalada per l’alcalde, Xavier Reverté, acompanyant els representants de la penya, va defensar la candidatura del municipi del Montsià.
Una designació que arriba en ple debat al Parlament de Catalunya per a la possible prohibició de la modalitat del bou capllaçat, juntament amb l’embolat i els bous a la mar.
Una possibilitat que de moment no es contempla des de l’Ajuntament, que en un comunicat ha detallat que el congrés coincidirà amb el 50è aniversari de la Penya Bou Capllaçat i suposarà l’exhibició de fins a 14 bous capllaçats. Abans del Congrés, al mes de març, la Ràpita acollirà també la gala anual, en què s’escollirà la ciutat que ha d’acollir la trobada del 2026.
Des del municipi del Montsià es demanarà que el congrés pugui coincidir amb les festes del Barri, al mes de setembre. Segons ha avançat el regidor de Festes, Ivan Subirats, s’intentarà «que aquest gran esdeveniment es pugui incloure en les festes de la Mare de Déu de la Ràpita». «Per tant, encara queda un any per anar-lo preparant, però estem molt contents d’haver estat escollits com a seu», afirma.
En aquestes dates, a més, el Congrés no coincidirà en el moment àlgid de la temporada turística. I és que l’esdeveniment arriba a concentrar més de 4.000 persones, provinents majoritàriament de les 24 poblacions de tot l’estat espanyol que pertanyen a la Federació Espanyola de Bous de Corda.
La regidora de Turisme, Helena Queral, explica que «hi ha hagut un treball previ, perquè la Federació demana que per acollir un congrés, el municipi que es presenti garanteixi aspectes com disposar d’almenys 1.200 llits per a participants i visitants, i la Ràpita ho pot garantir». Segons la regidora, la trobada suposarà «un impuls econòmic molt important per al poble i per totes les empreses del sector serveis».
Bous pel Carme
Per altra banda, l’Ajuntament de la Ràpita també vol recuperar els bous que antigament se celebraven per les festes de la Mare de Déu del Carme, segons es va aprovar en el ple municipal. Per recuperar una celebració de correbous, la llei actual estableix que cal demostrar la tradicionalitat de la celebració en aquelles dates, amb imatges o documents que ho acreditin.