La proposta per intervenir en el monument franquista de Tortosa no agrada a ningú

La iniciativa de L’Observatori Europeu de la Memòria desagrada tant els defensors de retirar el monòlit com els que volen reinterpretar-lo

28 marzo 2022 17:20 | Actualizado a 29 marzo 2022 15:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La proposta d’intervenció per al monument franquista de la batalla de l’Ebre a Tortosa, feta per de l’Observatori Europeu de la Memòria (organisme de la Universitat de Barcelona) no agrada ni la Comissió per a la Retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa ni el Col·lectiu per a la reinterpretació del monument (Corembe). Com ja va explicar el Diari, la proposta reinterpreta tot l’espai i crea un nou pont de fusta sobre l’Ebre (la pilastra sobre la qual es troba el monument és la de l’antic pont de la Cinta),creant una plaça pública, un mirador i un memorial alhora, i trencant amb la verticalitat del monument.

Des del col·lectiu que lluita des de fa anys per la retirada del monòlit (treballs que ha d’executar el Departament de Justícia de la Generalitat però que estan pendents de resolucions judicials), aquesta proposta manté tot el monument «amb les mateixes dimensions i la mateixa càrrega simbòlica». «Tot i que perd la verticalitat, guanya presencialitat i veneració en pretendre posar la simbologia franquista, l’àguila, el soldat i l’estel a dintre d’una cripta, perpetuant així el missatge originari d’exaltació del franquisme».

Segons remarquen, es tracta d’una proposta «que vol donar resposta al resultat d’una consulta que mai no s’hagués hagut de realitzar i que pretén contentar tothom». «La nostra resposta continua sent: el feixisme no es consulta, el feixisme no es reinterpreta, el feixisme es retira dels espais públics», remarca la comissió en un comunicat.

A més, han mostrat la seua preocupació perquè la proposta compti amb el suport de la regidora de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Tortosa, Dolors Bel i del Tinent d’Alcalde Enric Roig (PSC).

Finalment, reclamen al Memorial Democràtic de Catalunya i a la Conselleria de Justícia que mantinguen el seu compromís de retirada del monument d’acord el projecte que es va presentar al novembre de 2020. «Continuem valorant la necessitat d’un centre d’interpretació de la Guerra Civil i la dictadura, ja que entenen que el monument s’ha de museitzar, però mai reinterpretar».

«Mantenir i restaurar»

Per la seua banda, el Col·lectiu partidari de reinterpretar el monument tampoc veu amb bons ulls la proposta. Consideren que no respon als seus plantejaments «per preservar el monòlit» i recorden que la seua opció és mantenir, restaurar, conservar i reinterpretar el monument en el seu estat actual.

Des del Corembe recorden que els treballs de desmuntatge i retirada del Monument a la Batalla de l’Ebre es troben ara mateix pendent de resolució als tribunals, i que fins que no finalitzi el procediment judicial, «no es podrà modificar o alterar l’obelisc amb tots els seus elements».

També recorden una vegada més que la ciutadania de Tortosa va elegir, en la consulta popular celebrada el 2016, «la reinterpretació del monument, no la seva retirada, amb més de 5.000 vots a favor». «Els polítics tortosins han d’acceptar el mandat del poble si es volen considerar democràtics i creïbles», afirmen també en un comunicat.

Comentarios
Multimedia Diari