Aquest mes de febrer han començat els assajos de la Passió que conduiran a recuperar el cicle de representacions d’abans de la pandèmia, a partir del primer cap de setmana d’abril. S’hi han programat dues representacions en català (3 i 10 d’abril) i dues més en castellà (24 d’abril i 1 de maig), també tornen les interpretacions fora vila, en concret, a l’església i el calvari de Xert (Baix Maestrat) el 16 d’abril, després que l’any passat només es fecin un parell d’adaptacions testimonials de petit format en llengua catalana.
Cal dir que els textos de les versions en català i en castellà s’han unificat i l’obra és la mateixa, l’únic que canvia és la llengua amb què s’interpreta, «amb la finalitat de facilitar la feina dels actors, ja que memoritzar dos textos totalment diferents en poc temps o, a la vegada, era molt complicat, tenint en compte que estem parlant d’intèrprets amateurs», indica el president del Patronat, Juanjo Sans.
Un nou Jesucrist
Una de les principals novetats d’enguany és el relleu en el paper de Jesús, que assumeix Josep Sabaté. «Ha costat una mica de convèncer, però al final ha accedit i s’ho ha emprès amb molta il·lusió», comenten des del Patronat.
Curiosament, Sabaté és fill de Maria José Royo, actriu que fa el paper de Mare de Déu i forma part de l’equip de direcció. Tal i com ja es va iniciar en la temporada anterior, la Passió té una direcció coral, que encapçala Joan Martínez amb un equip format per Jordi Reverté, Maria José Royo, Juanjo Sans i Elies Sabaté.
«Apostem per recuperar l’espectularitat que caracteritzava la Passió durant moltes temporades, mitjançant els jocs de llum», asseguren. Jordi Reverté destaca que «li donem molta importància als gestos de cada personatge. També s’ha ampliat el text respecte a l’any passat en què vam haver d’escurçar la versió que s’havia reescrit a partir de tres textos que s’havien representat durant les 65 temporades ininterrompudes de Passió, entre 1955 i 2019». Els assajos són per escenes i personatges.
La importància de la gestualitat, també es reflecteix al cartell de Marta Santotomàs en una imatge sobre el bes de Judes a Jesús que no deixa ningú indiferent.
«Amb aquest cartell es reivindica un dels elements identitaris del nostre territori, com és el paisatge d’oliveres monumentals», manifesten des del Patronat.