<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La Garba, un projecte artístic que aborda els reptes del Delta

Els artistes experimenten amb materials de l’entorn, com restes de musclo o arròs

01 junio 2024 17:29 | Actualizado a 02 junio 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Escultures creades amb closca de musclo o pellofa d’arròs; barrets fets amb farina d’arròs o borró; o una mostra d’accions artístiques amb el transport col·lectiu com a espai de creació. Són les propostes que es poden veure aquest cap de setmana a la Residència d’Artistes Baladre del nucli de Balada, al delta de l’Ebre, en la presentació del projecte Garba.

Una iniciativa liderada per l’escriptor i comissari deltebrenc Marc Navarro; l’arquitecta, dissenyadora i artesana Sara de Ubieta i l’escultor David Bestué, que compta amb el suport de la Fundació Daniel i Nina Carasso i Lo Pati - Centre d’Art Terres de l’Ebre a Amposta. El seu objectiu és estimular la col·laboració entre els artistes, els científics i la ciutadania per promoure i experimentar amb matèries primeres del delta de l’Ebre.

Els impulsors es proposen localitzar i reivindicar materials de desús generats per l’activitat econòmica del Delta (com les closques de marisc, les restes d’arròs o les diverses fibres vegetals) per reutilitzar-los a través de l’art.

«És el primer cop que treballem tots tres conjuntament, però des de feia temps que volíem fer una recerca al delta de l’Ebre», expliquen al Diari els creadors del projecte, que va arrencar l’any passat amb un treball inicial de recerca, principalment de materials procedents de la natura, en contacte amb empreses i entitats de la zona, com la Federació de Productors de Mol·luscos, l’escola d’art ESARDI, el FabLab d’Amposta o Barraques 2100.

El projecte Garba es divideix en trobades trimestrals durant dos anys, que permetran localitzar empreses i organitzacions del territori, plantejar usos i propietats dels materials mitjançant tallers i, finalment, presentar els resultats.

Així, durant tot aquest període, Garba realitzarà tallers oberts a la ciutadania i dues presentacions públiques, la primera de les quals té lloc aquest cap de setmana al mateix Delta. A la tardor es preveu una exposició al centre d’art Lo Pati.

A la Residència d’Artistes

L’artista David Bestué hi presenta un grup escultòric sobre parts del cos humà, amb peces elaborades amb matèries primeres extretes del Delta, com les closques de mol·lusc, llims del riu Ebre, pètals i altres.

Sara de Ubieta hi exposa una mostra de barrets fets a partir de l’experimentació amb materials de rebuig industrial i cultiu local, com ara pells de cítrics o canyes; i Marc Navarro analitza el transport col·lectiu com a espai de creació, en una mostra que inclou articles de recerca i una selecció de peces d’artistes que han abordat aquest tema des de diverses perspectives. Entre aquests, hi ha per exemple, el projecte de Francesc Vidal i Montserrat Cortadellas, sobre estacions de tren abandonades del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre; obres de Paula Artés o l’estendard de la Plataforma Trens Dignes de les Terres de l’Ebre i el Priorat.

Les activitats són obertes a la ciutadania i avui diumenge encara es poden visitar al nucli de Balada d’11 a 14 hores.

Comentarios
Multimedia Diari