Tortosa es prepara per viure una Festa del Renaixement molt especial i que es preveu multitudinària. Després de dos anys de pandèmia en que només s’ha pogut gaudir dels «Flaires» o tastets de la Festa, la recreació històrica que transporta la ciutat al segle XVI torna i ho fa per la porta gran: amb la celebració de la 25a edició (prevista inicialment per al 2020). «Volíem anar més enllà i fer la festa grossa, amb espectacles de molt nivell», afirma l’alcaldessa Meritxell Roigé.
La Festa tindrà lloc del 21 al 24 de juliol, amb un extens programa d’actes i més d’una seixantena de propostes artístiques que barregen diferents disciplines, de companyies de Catalunya, Espanya, França, Itàlia, Portugal o el Marroc.
Una de les novetats destacades és el retrobament amb la companyia francesa Du Chaland, que recuperaran el seu espectacle itinerant de les Gàrgoles per a poder tornar a ser presents a Tortosa amb una de les propostes amb més acceptació popular d’aquestos 25 anys.
També hi haurà una proposta de dansa aèria que els membres de la prestigiosa companyia catalana Delrevés desenvoluparan al voltant de la torre de l’Homenatge del castell de la Suda i que serà visible des del nou Passeig de les Cultures, entre altres punts de la ciutat.
Aquest 2022 es compleix el 500 aniversari de l’entronització com a Papa del bisbe de Tortosa Adrià d’Utrecht. Així, el programa inclou dos espectacles per a commemorar l’efemèride: un torneig de justes, al parc de la Fira de Remolins i, de l’altra, un espectacle creat expressament per a l’ocasió per la companyia Teatro Los Navegantes, a l’església de Sant Domènec.
El Parc de la Fira, anomenat Clos del Riu durant la Festa, és un dels nous espais que s’incorporen a la recreació, juntament amb la renovada plaça de la Catedral, que quedarà lliure de parades i tavernes i on s’hi podran seguir els espectacles itinerants, així com un primer mapatge sobre la façana del temple.
Tornen alguns dels clàssics de la Festa, com la ‘Taverna di Enrico’ de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, o el ‘Cantina Cantorum’ del Cor Flumine.
Un altre dels emblemes de la Festa són els Abanderats, amb les seues demostracions recorrent places i carrers. A més dels Abanderats de la Festa del Renaixement de Tortosa, també hi haurà les dos ‘squadres’ més antigues d’Itàlia: la d’Arezzo, que torna a la ciutat, i la de Sansepolcro, que s’estrenarà per primera vegada.
Entre les propostes hi ha també un espectacle de lluita escènica amb espases, a càrrec de Lobos Negros; l’espectacle ‘Arcans de foc’, dels francesos Zooligans; un espectacle de funambulisme, a càrrec de la companyia Corcoles; ‘Els vitralls del Dux’, de La Fàbrica de Colors; ‘Un viatge extraordinari amb Da Vinci’, de DueVinci; ‘El Quixot també va ser xiquet’, de La Companyia de l’Escola Municipal de Teatre de Tortosa; ‘Les Metamorfosis’, del Cor LaBinota, i ‘Embolica que fa amor’, del Cor Infantil LaBinota; o ‘Amagats’, amb la Jueva de Tortosa, a més de nombrosos concerts amb música del Renaixement.
Les entrades per als espectacles de pagament es poden adquirir ja a partir d’aquesta setmana, a través de la web festadelrenaixement.cat o bé al punt físic que s’instal·larà al mercat municipal. Durant els dies de la Festa, les entrades es podran adquirir al punt de venda del carrer de la Rosa.
Els pregoners
L’alcaldessa ha anunciat els que seran els pregoners d’aquesta 25 edició de la Festa del Renaixement. Es tracta dels tres procuradors en cap que ha tingut la Festa anteriors a la mateixa Roigé: els exalcaldes Marià Curto, Joan Sabaté i Ferran Bel. La presidenta de l’Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre (AECE), Maria José Fernández, serà la inauguradora del Taulell al Carrer, mentre que l’acte de lliurament dels estendards a les famílies nobles, dissabte a la tarda, comptarà amb la presència especial de la il·lustradora Pilarin Bayés, autora del cartell d’enguany (però que ja es va presentar al 2021).