La façana de la catedral de Tortosa recupera l’esplendor

La restauració de la part central acabarà a finals d’agost i estarà a punt per a les festes de la Cinta

07 julio 2021 16:06 | Actualizado a 07 julio 2021 16:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A l’interior de la gran bastida que cobreix la part central de la façana de la catedral de Tortosa, l’activitat no para. Els responsables de la neteja i restauració de la part frontal del temple, d’estil barroc i construïda entre els anys 1621 i 1757, treballen en alçada per retornar l’esplendor als rics elements ornamentals construïts amb jaspi de la Cinta -marbre de tonalitats rosades i grogues característic de Tortosa-, pedra calcària o pedra de Flix, transportada fins a la ciutat pel riu Ebre.
Durant molts anys, per les inclemències del temps, els efectes dels coloms, les guerres i molts altres factors, la façana s’ha anat omplint de brutícia, amb parts de la pedra degradades i fins tot trencades. 
L’actuació en marxa és «integral» i té per objecte no només la millora de l’ aspecte actual de la façana, sinó també garantir la seva conservació material i el manteniment dels seus valors «arquitectònics, artístics, culturals i simbòlics».
Això es concreta en una neteja general i profunda dels paraments i altres elements que conformen la façana, però també en la reconstrucció d’aquelles parts, la manca de les quals, afavoreix la degradació dels materials.
També es plantegen tasques i tractaments per a millorar el seu comportament i allargar la seva durabilitat, com són la reparació de rejuntats, la seva consolidació superficial o més profunda o l’hidrofugat de determinades zones.

En la mateixa línia se substituirà o millorarà la protecció d’alguns dels elements de tancament que o bé presenten problemes de conservació (oxidació, corrosió, parts malmeses o trencades) o bé tenen un aspecte poc apropiat. «En funció de cada material que es troba a la façana s’han iniciat processos de neteja específics per garantir el seu manteniment», detalla Manel Iglesias, restaurador del projecte, que compta amb Carles Brull i Andreu Alfonso com a arquitectes responsables. 
Un cop restaurada, a la part central de la façana es preveu instal·lar l’escultura de la Mare de Déu de la Cinta encarregada per l’Arxiconfraria i que ara es troba al costat de l’altar major. 
El projecte preveu també una renovació de les tres grans portalades de fusta de la cara frontal de la façana, amb un revestiment metàl·lic amb motius de la Cinta i de la Mare de Déu de l’Estrella.  
A més, s’instal·laran sistemes per evitar la proliferació de coloms. 

La intervenció a la façana es divideix en tres fases. Actualment hi ha en marxa la recuperació de la part central, que està previst que estigue enllestida per a finals d’agost. D’aquesta manera, i si es compleixen també els terminis de construcció de les escales i la plaça per part de l’Ajuntament de Tortosa (i la pandèmia ho permet), per a les festes de la Cinta  la processó podria tornar a passar per la porta principal del temple. 
Posteriorment es preveu actuar en un dels laterals, on per exemple hi ha elements trencats des de la guerra civil, quan es van tirar les campanes, i per últim en l’altre costat a tocar de la Costa de Capellans, per culminar el projecte el maig del 2022, segons explica l’ecònom de la catedral, mossèn Víctor Cardona. 

Les obres tenen un pressupost de prop de 480.000 euros i van a càrrec del Bisbat de Tortosa, amb ajuts del Ministeri de Foment, el Departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Tortosa. Aquests ajuts han permès accelerar les obres i dur-les a terme amb menys fases del què es preveia en un inici. 

Curiositats

Abans d’iniciar la neteja de la façana s’ha procedit a recuperar i documentar  materials i elements que s’han trobat en diversos punts de la façana, des d’una baldufa de fusta i nombroses bales de jocs de nens, fins a monedes, restes de ceràmica  i munició de les guerres carlines. 

Comentarios
Multimedia Diari