<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

L’hort juvenil continua motivant els joves de la Sénia durant juliol i agost

Aquest estiu, alguns alumnes han continuat treballant en el projecte engegat al març per la cooperativa Terram i l’institut del municipi

20 agosto 2024 17:46 | Actualizado a 21 agosto 2024 14:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amb el propòsit d’introduir noves estratègies que permeten ampliar el contacte dels alumnes de la Sénia amb l’entorn i la natura, la cooperativa Terram ha engegat un projecte, en col·laboració de l’Institut de la Sénia, que ha consistit en la creació d’un hort juvenil dins del mateix recinte, el qual ha estat organitzat i treballat per estudiants del centre i de l’associació Seniajove.

Aquesta acció forma part de Joves Rurals, una iniciativa on els joves poden intercanviar experiències i dur a terme diverses activitats relacionades amb l’agricultura. Alumnes de cursos compresos entre 1r i 3r d’ESO han participat i han dedicat, en aquest període, part del seu temps a treballar els cultius. Oscar Pla, educador social i membre fundador de Terram, ha facilitat als xiquets els coneixements específics relacionats amb el conreu de les hortalisses, l’ús de les eines adequades i altres competències transversals necessàries per al procediment.

Així, des de la cooperativa s’ha ofert l’acompanyament necessari per a la construcció i manteniment de l’espai, però en tot moment s’ha volgut potenciar que els joves realitzen les tasques de manera autodidàctica.

L’hort juvenil continua a l’estiu

La proposta va començar aquest mes de març i ha tingut lloc al llarg del curs escolar. Ara a l’estiu, alguns dels joves han vingut a treballar el terreny i a recollir les verdures que anaven sorgint. En el transcurs, ha sigut de gran importància conéixer les èpoques de plantació dels diferents vegetals i tenir-ne en compte la compatibilitat.

En aquest període de sequera, s’ha ensenyat a no conrear plantes que necessiten molta aigua. Un dels pròxims reptes suposa considerar el futur de l’hort de cara al mes de setembre.

Des de la cooperativa, es valora molt positivament aquesta experiència. Oscar Pla ha vist el projecte com una oportunitat per potenciar l’interés en els estudis i que els joves puguen tenir més perspectives «Vam veure que joves que dins de l’aula no troben el seu lloc o inclús se’ls fan molt llargues les classes, podien aprendre molts vessants d’assignatures i intentar-ho vincular al treball de l’horta».

Pla destaca la implicació dels joves i la importància de «deixar-los fer», «la clau és que és un projecte seu, que nosaltres donem un cop de mà, però que el protagonisme es base en la seua motivació». D’aquesta manera, l’objectiu és que Terram intervinga cada cop menys i que siguen els mateixos joves que facen funcionar l’hort de manera autònoma.

En tractar-se d’una nova idea, enguany, l’aliment es reparteix entre totes les persones que hagin donat un cop de mà. Més endavant, la idea és motivar els joves a crear un petit mercat dins del mateix institut o comercialitzar els productes en festes, per apropar-los una mica més a la realitat del sector primari.

L’institut de la Sénia ha manifestat la voluntat de continuar el projecte durant el curs vinent. Altres centres també s’han interessat per la iniciativa i, des de Terram, es planteja redactar una proposta de projecte, començant pels territoris més propers com Ulldecona o Santa Bàrbara.

Comentarios
Multimedia Diari