<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

L’Audiència de Tarragona suspèn el judici pel frau en els exàmens de conduir de les autoescoles Roquetes-Temple

Fiscalia i advocacia de l’Estat demanen penes d’entre quatre a 22 anys de presó per als catorze acusats

20 noviembre 2024 11:41 | Actualizado a 20 noviembre 2024 11:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El tribunal de l’Audiència de Tarragona ha suspès el judici pel frau en els exàmens de conduir de les autoescoles Roquetes-Temple. Segons han afirmat fonts judicials a l’ACN, els magistrats continuen debatent les qüestions prèvies, que es van celebrar el passat 28 d’octubre, quan les defenses van qüestionar la validesa de les diferents investigacions policials. Fiscalia i advocacia de l’Estat demanaven penes d’entre quatre i 22 anys de presó. Aquest dimarts havia de començar el judici oral amb les declaracions d’una desena de testimonis, com la de la llavors cap provincial de la DGT i qui va detectar pràctiques preocupants en el funcionament dels exàmens. De moment, s’han suspès les primeres tres sessions i es desconeix quan es reprendrà.

Aquest dimarts havien de començar a declarar els primers testimonis d’un cas que va saltar a la llum pública fa dotze anys amb l’entrada policial a la seu de l’autoescola al barri del Temple de Tortosa, després de dos anys d’investigació. El tribunal de l’Audiència Provincial de Tarragona, però ha notificat a totes les parts que se suspèn el judici, perquè encara no han resolt les qüestions prèvies. De fet, no només s’ha suspès aquesta primera jornada de declaracions, sinó també les altres dues previstes al desembre.

Per tant, i tenint en compte el volum de casos que acumula l’Audiència, el judici pel frau en els exàmens de conduir de les autoescoles Roquetes-Temple molt possiblement es reprendrà -si és que finalment ho fa- a partir de l’any vinent, com a mínim.

En total són catorze les persones acusades d’un delicte continuat de suborn, de negociacions i activitats prohibides a funcionaris públics, de falsedat documental, de grup criminal, de blanqueig de capitals, així com d’onze delictes contra la hisenda pública.

Els fets

Els fets van tenir lloc des del 2006 fins al 2012. Segons el ministeri públic, l’autoescola oferia cursos intensius per aconseguir l’aprovat de l’examen teòric del permís de conduir, els quals coincidien, íntegrament, amb els que dies després feien a la prova oficial de la DGT. Segons asseguren, molts dels nous clients provenien d’altres comunitats autònomes o persones sense cap coneixement ni de català, castellà, ni de cap altre idioma europeu. Malgrat tot, aprovaven. També s’havien donat casos de persones amb disminució psíquica a les quals els hi havia denegat prèviament el certificat d’aptitud que l’havien acabat obtenint i aprovant.

La fiscal també ha apuntat que els tests originals dels exàmens de la DGT eren obtinguts a través de l’editorial valenciana AEOL. Els administradors d’aquesta empresa els aconseguien, suposadament, subornant als funcionaris de la DGT de Tarragona encarregats de les proves que s’efectuaven a Tortosa i els venien a l’autoescola per 3.000 euros cada document. Els responsables del centre d’ensenyament els retallaven i camuflaven els continguts perquè els alumnes no s’adonessin.

Part dels beneficis obtinguts amb la seva activitat eren transmesos a membres del nucli familiar amb la finalitat d’aparentar una menor solvència econòmica davant l’Agència Tributària. A més, i per tal d’ocultar el patrimoni il·lícit, adquirien vehicles d’alta gamma, béns immobles i concedien crèdits familiars. Per tot, la fiscal demana penes de 13, 11 i 4 anys i mig de presó.

28 d’octubre: qüestions prèvies

El judici va arrencar el passat 28 d’octubre amb l’anàlisi de les qüestions prèvies. Les defenses van intentar qüestionar la validesa de les diferents investigacions policials mentre carregaven contra la reobertura de la causa el 2012. En aquest sentit, l’advocat del propietari de l’autoescola va insistir en què no hi havia cap fet nou que justifiqués la reobertura del cas, la qual, segons ell, va servir per ordenar escoltes i diligències d’investigació secretes que van vulnerar «el dret de defensa i tutela judicial efectiva».

Alhora les defenses van negar que existís una relació entre el centre de formació i l’editorial AEOL amb els funcionaris de la DGT que estan investigats per vendre els exàmens i fer aprovar massivament aspirants xinesos que no coneixien l’idioma. Uns arguments que la fiscal del cas va rebatre, defensant la necessitat de les escoltes telefòniques i escorcolls perquè la investigació obtingués resultats. A més, va relatar com els Mossos van personar-se d’incògnit en diferents dies d’examen per poder comprovar el funcionament intern de les proves sense que els acusats en fossin coneixedors.

Penes de fins a 22 anys de presó

L’acusació particular, l’advocacia de l’Estat i Fiscalia van presentar els seus escrits d’acusació l’any 2017. Actualment, però l’advocat de l’Estat i el ministeri públic són l’única acusació que segueix en la causa després de la retirada de l’Associació d’Autoescoles de les Terres de l’Ebre, que inicialment va impulsar el cas.

Demanen per a la parella propietària de les autoescoles penes de presó que van dels 13 anys de la Fiscalia als 22 anys de l’advocacia de l’Estat. La fiscal els acusa de tots els delictes esmentats a excepció del propi dels funcionaris públics i els atribueix individualment sis contra la Hisenda Pública a cadascú. També demana multes de prop de nou milions d’euros en total.

Dins del nucli dirigent de la trama se situa també el fill de tots dos, per qui Fiscalia sol·licita 11 anys de presó i una multa de més d’1,3 milions d’euros pels mateixos delictes a excepció del contrari a la hisenda pública. D’acord amb el ministeri públic, els beneficis que va aconseguir el matrimoni com a propietaris de l’autoescola eren «transmesos a membres del nucli familiar» per blanquejar-los i els atribueix, a més, haver defraudat 2,4 milions d’euros a l’Agència Tributària.

Així, també estan acusats dels delictes de suborn, blanqueig de capitals i grup criminal la dona del fill, la mare de la propietària, així com la filla del matrimoni. Fiscalia demana per ells nou anys de presó i multes entre els 500.000 i més de 700.000 euros. Al treballador de l’autoescola i responsable dels cursos teòrics, se l’acusa de suborn i grup criminal, pels quals li demanen sis anys de reclusió.

Per als dos administradors d’AEOL, la fiscal demana quatre anys i mig de presó i multa de 20 mesos com a acusats de presumptes delictes continuats de suborn. En el cas dels examinadors, al delicte continuat de suborn se li afegeix el de negociacions i activitats prohibides a funcionaris públics. En total, la petició per ells és també de quatre anys i mig de presó, inhabilitació per a treball o càrrec públic durant quinze anys. Segons Fiscalia, ells eren els responsables de custodiar, traslladar i seleccionar els exàmens que es feien a Tortosa, on també supervisaven la prova.

Comentarios
Multimedia Diari