L’Estratègia Delta de la Generalitat, per lluitar contra la regressió i garantir la morfologia actual del delta de l’Ebre, fa un nou pas amb l’adjudicació del projecte per definir les actuacions a emprendre en el frontal deltaic i l’obertura de la bocana de la badia del Fangar. «L’adjudicació d’aquests treballs permetrà dissenyar totes les actuacions de gestió de sorres amb l’ús dels bancs d’arena submergits davant del Delta i a la bocana de la badia del Fangar», ha remarcat el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Adam Tomàs. Una línia de treball basada en el model holandès d’incorporació de sorres submergides, mitjançant dragues, per eixamplar les platges que ara estan debilitades, entre altres actuacions que ara s’hauran de definir.
«Hem de fer un disseny que ens asseguri que el Delta podrà suportar una pujada de mar i un temporal Glòria, i hem d’anar de pressa per obrir la badia del Fangar, on cada any es fa més complicat produir musclo i, sobretot, ostra», afirma per la seua banda Jesús Gómez, director dels serveis territorials d’Acció Climàtica a l’Ebre.
La UTE Simón i Blanco SL ha estat l’empresa adjudicatària que s’encarregarà de realitzar aquests estudis previs. El pressupost ascendeix a 230.000 euros i el període d’execució és de sis mesos.
Segons ha informat la delegació del Govern, les intervencions previstes permetran compensar la manca de sediments fluvials que arriben al Delta mitjançant l’aportació amb dragues de sorres disponibles al litoral deltaic, bé sigui per dipòsits existents ja identificats en el fons marí davant la costa o d’altres zones com la bocana de la badia del Fangar. L’objectiu és recuperar amplades de platja i perfil submergit per tal de millorar la resiliència de sectors del front costaner més vulnerables com són la barra del Trabucador, l’illa de Buda o el sector de la platja de la Marquesa-Bassa de l’Arena, així com constituir un sistema dunar ben estructurat que actuï com a darrera barrera de protecció a totes aquestes platges.
A través d’aquests estudis es determinaran aspectes clau com ara la dinàmica litoral i els efectes de les actuacions previstes, inclosa la modelització hidrodinàmica del Fangar i els aspectes bàsics del projecte de restauració del front costaner, incloent paràmetres de disseny de les alimentacions, dipòsits d’extracció per a cada sector, tipologies d’alimentacions, així com les tècniques i maquinària a utilitzar. També haurà d’incloure estudis sobre la recuperació dels ecosistemes dunars i saladars i les afectacions ambientals de totes les actuacions.
Unes propostes, valorades en 116 milions fins a 2032, que en darrera instància hauran de comptar amb el vistiplau de l’Estat, que al seu torn també està preparant un Pla de Protecció del Delta.
La Taula de Consens, formada per ajuntaments i regants de la zona, reclama actuacions urgents i que aquestes garanteixin la morfologia actual del territori.