El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya té previst iniciar enguany les obres d’ampliació de la xarxa de reg existent de la Comunitat de Regants de Vingalis de Flix cap a la Serra del Rovelló, als termes municipals de Vinebre, la Torre de l’Espanyol, i Flix, amb una inversió total d’1.085.290,82 euros, dels quals la Comunitat de Regants en finançarà el 15%.
Després de l’incendi de 2019 en aquesta zona, el Govern es va comprometre a donar resposta a la demanda del territori de millorar les infraestructures per a garantir la continuïtat de les explotacions agràries, i així poder crear un mosaic agroforestal. Aquest mosaic agroforestal és el model de territori que permet una millor lluita contra els incendis forestals, i també manté ocupat i productiu el territori, gràcies a l’activitat agrària que s’hi desenvolupa.
La implantació del regadiu de suport en aquestes zones tan àrides és, per tant, la garantia de la rendibilitat de les explotacions i també de la qualitat dels productes que s’hi cultiven, segons ha comunicat el Departament d’Acció Climàtica.
El regadiu de la Comunitat de Regants de Vingalis no s’ha desenvolupat en la seua totalitat, i les seues infraestructures i dotacions d’aigua permeten donar servei a la superfície de 124 hectàrees previstes en aquest projecte.
La Comunitat de Regants de Vingalis va traslladar al Departament la voluntat de tot un conjunt de propietaris de finques rústiques situades en la zona de la Serra de Rovelló (als termes municipals de La Torre de l’Espanyol i Vinebre), d’adherir-se a la Comunitat de Regants.
Aquestes finques queden a prop de la xarxa de reg d’aquesta Comunitat, resultant una ampliació viable, a més de donar continuïtat al funcionament d’aquesta xarxa de reg.
La notícia ha sigut ben rebuda per part dels alcaldes dels municipis afectats, justament dos anys després del greu incendi de la Ribera d’Ebre del 2019.
«És un dels principals regs de Flix, estem contents que s’amplie cap a Vinebra i la Torre de l’Espanyol perquè el farà també més viable al créixer», valora l’alcalde de Flix, Francesc Barbero. «A més que era un dels compromisos arran de l’incendi».
Aquesta actuació disposa de Declaració d’Impacte Ambiental favorable de data 19 de gener de 2021, d’acord amb la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d’avaluació ambiental. Per tant, el projecte és compatible amb el medi i quedarà integrat a la zona, sempre tenint en compte l’aplicació de les mesures correctores que estableix l’esmentada resolució i l’estudi d’impacte ambiental.
Amb aquesta actuació es posarà en reg una superfície total de 124,40 hectàrees, repartides en diferents finques aïllades situades en els termes municipals de Flix (15,2 hectàrees), Vinebre (74,0 hectàrees), i la Torre de l’Espanyol (35,2 hectàrees). Els conreus principals d’aquesta Comunitat de Regants són oliveres, ametllers, vinya, i cereals d’hivern.
Amb aquesta actuació es garanteix el manteniment del mosaic agroforestal, que s’ha demostrat que és eficaç per a millorar la lluita contra els incendis forestals, així com la millora de les produccions agrícoles i les rendes dels pagesos que cultiven les terres, segons ha reafirmat el Departament.