<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Metgesses ebrenques implementen l’ecografia pulmonar per prevenir complicacions en pacients amb insuficiència cardíaca

El CAP del Temple és pioner en un projecte que ja ha millorat la qualitat de vida de 150 pacients

24 abril 2025 10:43 | Actualizado a 24 abril 2025 10:43
Se lee en 2 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Pilar Ariño té 89 anys i és pacient amb insuficiència cardíaca crònica. Porta el marcapassos i fins ara havia tingut molts ensurts i visites a Urgències per taquicàrdia. Té molt de cansament i fer algunes activitats diàries li suposen esforç. Des de fa uns mesos se li està fent un seguiment pioner des del CAP del Temple, a Tortosa, amb una ecografia pulmonar que preveu les complicacions que pugue tenir, abans que tinguen lloc i evitar així les visites a Urgències. «Tinc insuficiència cardíaca i això vol dir que bé del tot no m’hi trobaré mai, i a vegades no saps si és normal o si has d’acudir al metge o no. Ara em fan un seguiment i un control que em dona molta seguretat. Saber que estàs controlat em dona més seguretat. Ara no dono tantes urgències i m’ajusten la medicació gràcies a aquest segument», explica.

La Pilar és una de les pacients tractades des del CAP del Temple amb l’estudi «IC REPTE. Implementació de l’ecografia pulmonar en el seguiment de pacients amb Insuficiència cardíaca». Es tracta d’un estudi pioner que, donat els bons resultats, es valora estendre a altres centres de l’atenció primària.

L’estudi es va iniciar en 2022 gràcies a una de les beques que concedeix anualment la Fundació Dr. Ferran i s’ha desenvolupat des de llavors en estreta col·laboració entre l’equip de la doctora Rosa Caballol i la Unitat d’Insuficiència Cardíaca de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

Aquest estudi té com objectiu principal detectar precoçment les descompensacions en malalts amb insuficiència cardíaca. L’ecografia pulmonar ha demostrat ser una eina amb una elevada sensibilitat per detectar l’inici d’una descompensació 15 dies abans d’aparèixer la clínica d’ofec (díspnea). A més, és inòcua i fàcil de realitzar a les consultes d’atenció primària. La detecció precoç de la descompensació permet una actuació terapèutica ràpida, cosa que pot evitar ingressos a urgències, a l’hospital, situacions que deterioren la qualitat de vida dels pacients i empitjoren el seu pronòstic de vida. La seua implementació, doncs, pot millorar la qualitat de vida dels pacients afectats i disminuir ingressos hospitalaris amb la conseqüent optimització dels recursos sanitaris.

«Com més ingressos té el pacient, empitjora el seu pronòstic de la insuficiència cardíaca, està vinculat. A més d’empitjorar la seua qualitat de vida», explica la metgessa Rosa Caballol. «L’ecografia pulmonar és molt sensible i ajuda a anticipar-se molt. Aleshores podem ajustar la medicació o fer un tractament específic».

L’estudi, que va aconseguir la beca de la Fundació Doctor Ferran, partia de la hipòtesi que fent un seguiment mitjançant ecografia pulmonar de pacients que tenen un risc mitjà o alt d’ingrés hospitalari per insuficiència cardíaca, es podria detectar precoçment la descompensació, que és un dels majors riscos que pateixen aquests malalts. També, que fent un seguiment estret mitjançant ecografia pulmonar a l’atenció primària als pacients després d’una alta per descompensació de la seUa insuficiència, es podia evitar o retardar un reingrés en els setmanes següents. Un altre dels beneficis que es plantegen com a hipòtesi en l’estudi és que la inclusió de l’ecografia pulmonar en l’atenció primària podria millorar l’eficàcia de les calculadores de risc, que fins ara no inclouen aquesta eina en els seus paràmetres d’estudi. Fins ara s’han tractat 150 pacients, amb molt bons resultats. «Si tenien risc alt, en sis mesos s’ha revertit o millorat», confirma Caballol.

La doctora Rosa Ripollés, metgessa de família i presidenta de la Fundació Dr Ferran, ha detallat que aquest estudi va merèixer un accèssit de la beca Dr Ferran, que «aporten un benefici concret en la mateixa comunitat». Ripollés explica que la insuficiència cardíaca és molt freqüent en l’atenció primària. «I per tant aquesta eina és novedosa i beneficiosa en la qualitat de vida dels pacients. Estem parlant d’un projecte de futur». Les beques de la Fundació Doctor Ferran ajuden a retenir el talent jove al territori. Ripollés també ha reivindicat que es posen en marxa a Tortosa els estudis de Medicina.

Comentarios
Multimedia Diari