Ajuntaments i consells comarcals de les Terres de l’Ebre han reactivat el front institucional per oposar-se al nou transvasament de 4,99 hectòmetres cúbics d’aigua de l’Ebre previst cap a Santander (Cantàbria), que compta amb el vistiplau de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE)i ha d’aprovar properament el Consell de Ministres. L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, ha convocat aquest dilluns alcaldes i regidors a una trobada a la seu de la Unió Filharmònica, que ha comptat també amb l’assistència de representants de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), moviment que precisament havia reclamat la unió de les administracions locals contra aquesta nova amenaça per al tram final del riu.
Segons Adam Tomàs, els interessos que mouen aquesta nova transferència d’aigua són merament urbanístics. En aquest sentit, el front institucional ha donat forma a un manifest que es portarà a aprovació dels respectius plenaris, en el que es reclama que s’apliquin les directives europees de medi ambient i aigua i que es tingui en compte la supervivència del riu Ebre. «No té sentit que per una part estiguéssem treballant en com podem protegir el Delta, a través per exemple de la Taula de Consens, i per una altra banda es vaigue reduint allò que realment protegeix el Delta, que són uns cabals suficients i l’arribada de sediments», afirma l’alcalde d’Amposta.
En la reunió també s'ha demanat als ajuntaments que facin al·legacions al nou pla de la conca de l’Ebre que està redactant la CHE, pel que hi ha temps fins a l’octubre. «Unes al·legacions que haurien de ser el més diverses possibles, perquè no siguen contemplades com una de sola».
Per la seva banda, el portaveu de la Plataforma, Manolo Tomàs, ha insistit que el transvasament de l’Ebre a Cantàbria és del tot innecessari; «és un fet greu que limita la possibilitat que el nou pla de conca solventi les problemàtiques de les Terres de l’Ebre; i crea un precedent perquè altres territoris demanen el mateix».
«Demanem a la societat civil i les institucions que siguin part activa en la defensa del territori per canviar aquesta política i demanar al govern central que no aprovi el transvasament a Cantàbria», el qual segons Manolo Tomàs, no té cap sentit més enllà dels interessos urbanístics «i un component polític de moneda de canvi en l’elaboració dels pressupostos generals de l’Estat».
La PDE es felicita per la reactivació del front institucional liderat per l’Ajuntament d’Amposta i encoratja els ajuntaments ebrencs a exercir com a lobby «i, amb arguments científics i pressió social, canviar aquesta dinàmica del govern central».
Front dels alcaldes contra el transvasament a Cantàbria
Els plenaris municipals de les Terres de l’Ebre aprovaran un manifest per la defensa del riu
13 julio 2020 15:57 |
Actualizado a 15 julio 2020 11:25
Se lee en
minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este
enlace.
Comparte en:
Comentarios