El Consell Econòmic i Social de les Terres de l’Ebre (CESTE), format per agents socials, organitzacions sindicals i empresarials, administracions locals i representants del Govern de la Generalitat al territori, ha aprovat la «Declaració per un model de país sostenible i equilibrat».
L’ens presidit per l’enginyer agrònom Josep Maria Franquet rebutja en aquest document la interconnexió entre les xarxes del Ter-Llobregat i l’Ebre (a través del Consorci d’Aigües de Tarragona), proposada per diversos sectors del país per tal de resoldre l’actual problema de sequera a Barcelona.
Segons la Declaració, es tracta d’una «proposta no sostenible, que es contraposa als principis de la Nova Cultura de l’Aigua i a una gestió que garanteixi un subministrament estable gràcies a la recuperació d’aqüífers, la depuració, la reutilització i la regeneració amb plantes de tractament d’aigua residual urbana, les grans potabilitzadores, dessalobradores, dessaladores i instal·lacions de tractament d’aigua de mar».
Davant l’actual context de sequera a Catalunya, amb l’àrea metropolitana en situació d’emergècia, la Declaració demana a la Generalitat que continuï apostant per la dessalinització, la reutilització i l’estalvi d’aigua, «per tal que aquestes zones puguin autoabastir-se i tenir autosuficiència hídrica per afrontar períodes d’excepcional sequera com l’actual», i que es preveuen recurrents en el futur.
També s’insta el Govern a rebutjar el transvasament de l’Ebre a altres conques hidrogràfiques; a continuar impulsant la construcció de plantes dessalinitzadores, regeneradores i potabilitzadores, com a solucions estructurals, enfront de la interconnexió de les xarxes catalanes; i impulsar accions per un ús racional i eficient de l’aigua a tots els municipis i a les instal·lacions públiques, «dotant-los dels recursos econòmics i tècnics suficients». A més, es reclama dur a terme i promoure «les inversions públiques i privades precises en infraestructures tècniques i serveis a les Terres de l’Ebre, per tal de corregir el desequilibri territorial del país».
Ecologistes: Naix la Xarxa Aigua Ebre, per una millor gestió dels recursos hídrics
Per la seva banda, la Plataforma en Defensa de l’Ebre, els grups ecologistes GEPEC-Edc, Salvem lo Montsià, GETE-Ecologistes en acció, l’Associació mediambiental de veïns de Santa Bàrbara i Xarxaebre.net s’han unit en la Xarxa Aigua Ebre i han fet públic un manifest en el que demanen mesures urgents de millora de la gestió de l’aigua. Remarquen que cal garantir la qualitat de l’aigua de boca; dur a terme polítiques d’estalvi equilibrades, fer possible la re-municipalització de la gestió de l’aigua i un compromís per la millora i manteniment de les conduccions. També insisteixen en la protecció i regeneració dels aqüífers; el suport a la agricultura i la ramaderia de proximitat respectuosa del medi ambient, i la protecció del delta de l’Ebre, rebutjant «qualsevol infraestructura de transvasament».