<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Endavant el segellat definitiu dels pous
del magatzem Castor

Durant aquest primer semestre de 2025 està previst que comencin els treballs per desmantellar de forma segura totes les estructures que encara hi ha davant la costa d’Alcanar i Vinaròs

10 marzo 2025 18:13 | Actualizado a 11 marzo 2025 07:00
Se lee en 2 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Els treballs de segellat definitiu dels pous del Castor s’iniciaran durant el primer semestre d’aquest 2025, com a pas previ al desmantellament del fallit magatzem de gas situat davant la costa de Vinaròs i Alcanar. Així ho ha confirmat al Diari Enagás, el gestor tècnic del sistema gasista espanyol a qui el govern va encarregar el manteniment i seguretat del magatzem.

Un segellat que arribarà dotze anys després dels terratrèmols que van provocar les primeres injeccions de gas al subsòl, i la desestimació del projecte sense haver arribat mai a operar com a magatzem subterrani de gas natural, aprofitant un antic jaciment de petroli ja esgotat davant del delta de l’Ebre.

Al mes d’abril està previst que arribi a la zona el jack-up, la plataforma necessària per dur a terme els treballs, que compten amb un període d’execució de 8 mesos.

El cost de l’operació podria ser d’uns 76 milions d’euros, segons ha avançat el diari Ara.

Enagás va rebre l’encàrrec del govern de l’Estat de posar primer les instal·lacions en hivernació i fer-ne un manteniment amb un segellat temporal dels pous, acompanyat de la realització d’estudis que van alertar de la possibilitat que es poguessin produir de nou terratrèmols si es reprenia l’activitat. Un manteniment que té un cost anual d’entre 8 i 8,5 milions d’euros.

Ara, s’encarregarà del segellat definitiu i abandonament segur dels pous, per després procedir al desmantellament de les estructures que hi ha encara a mar.

La declaració d’impacte ambiental aprovada al març del 2023 preveu el desplegament del projecte en tres fases diferents. La primera, l’aproximació i posicionament de la plataforma d’operacions, que s’ancorarà al fons marí juntament amb la mateixa plataforma Castor amb tres potes metàl·liques autoelevables i quatre àncores.

En una segona fase s’executarà el segellament i abandonament definitiu dels pous, amb la retirada dels taps temporals, i la neteja del fluid detectat el 2015 que impregna les parets interiors, per assegurar l’adherència del ciment. A més dels 22 taps col·locats mitjançant perforació mecànica, se n’instal·laran 15 amb la tècnica de PWC amb detonacions.

En una tercera fase es restaurarà el fons marí i s’efectuarà la desmobilització, amb la retirada de les canonades que connecten els caps dels pous amb el fons, comprovant el seu estat amb un vehicle operat de forma remota.

Escal UGS

El projecte Castor va ser impulsat per l’empresa Escal UGS, participada per ACS de Florentino Pérez. Durant la fase de proves d’injecció del gas, al setembre i octubre del 2013, va provocar una sèrie de terratrèmols (de fins a 4,2 graus) que van ser sentits per la població i van generar molta alarma.

El govern va decretar el seu tancament i va aprovar una indemnització a l’empresa per renunciar a la concessió de 1.350 milions d’euros, una de les moltes polèmiques que han envoltat aquest fallit projecte al llarg dels anys.

La tardor del 2021 l’Audiència Provincial de Castelló va absoldre els directius d’Escal UGS de delicte ambiental i contra els recursos naturals.

Comentarios
Multimedia Diari