Tortosa posa fil a l’agulla en la recuperació del Mas del Bisbe a Bítem, actualment en estat precari. Aquesta setmana l’empresa OCMP ha iniciat uns treballs d’apuntalament i consolidació de les estructures, amb un pressupost de 6.698 euros a càrrec de l’Ajuntament. Paral·lelament, es treballa per definir un pla director amb diferents fases per dur a terme la rehabilitació en els propers anys. L’any 2019 l’Ajuntament de Tortosa va adquirir la propietat del Mas del Bisbe al Bisbat de Tortosa per valor de 137.400 euros, repartits en quatre anualitats del pressupost municipal. D’aquesta manera, es va poder incloure al catàleg d’edificis municipals i es va obrir la porta a rehabilitar l’edifici, que té un important component sentimental per a Bítem, i que compta amb la catalogació com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). L’objectiu final és poder fer-lo visitable i que puga acollir activitats.
Des de la compra, s’han retirat restes vegetals que impossibilitaven l’accés al Mas, i s’han tret de l’interior deixalles i restes de runa que s’hi havien abocat. També es va condicionar l’esplanada davantera de l’edifici, on aquest passat estiu ja es van fer algunes activitats de lleure. A més, s’hi ha fet un arranjament que ha permès crear un vial verd per connectar el Mas del Bisbe amb el poble de Bítem, mitjançant un traçat delimitat per tanques de fusta i amb la plantació de nou arbrat.
L’Ajuntament de Tortosa ha donat a conèixer aquests treballs després d’una polèmica sorgida a les xarxes, sobre l’estat de conservació del conjunt.
El Mas del Bisbe està situat just a l’entrada de Bítem, a tocar de la carretera T-301 i és l’origen del nucli urbà. Antigament havia servit com a residència d’estiu dels bisbes de la diòcesi, que hi arribaven directament pel riu Ebre. L’origen d’aquesta construcció es remunta al segle XI i posteriorment va anar incorporant altres edificacions, com una capella d’estil romànic dels segles XII i XIII, que inclou a la façana un rosetó. Entre altres elements rellevants, també compta amb una sala capitular que ja va ser objecte de restauració per part de la Diputació de Tarragona.