Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

En marxa la 18a campanya de control de la mosca negra al riu Ebre

Els pobles de la riba celebren que l’avançament dels tractaments a principis d’any ha reduït la presència de la plaga

14 febrero 2023 17:41 | Actualizado a 14 febrero 2023 19:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els tècnics del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate) han dut a terme el primer tractament contra la mosca negra al riu Ebre d’aquest 2023. Va ser aquest dimarts al matí, tot i que l’inici es va retardar perquè la intensa boira que cobria el territori a primera hora impedia el vol de l’helicòpter encarregat d’abocar al riu el producte biològic larvicida BTI.

Es tracta del 18è any que es duen a terme aquests treballs de control de la població de la mosca negra, i el quart consecutiu que poden arrencar a principis d’any, fet que s’ha demostrat molt efectiu, tal i com celebren els municipis de la riba del riu. I és que anys enrera, la presència d’aquest petit simúlid i la seua dolorosa mossegada va arribar a ser un problema per als pobles i per a les activitats socioeconòmiques (turisme, agricultura, ...) a tocar de l’Ebre, especialment durant els mesos d’estiu.

El tractament d’aquest dimarts va consistir en l’abocament des de helicòpter de 2.100 litres de BTI en set punts de l’Ebre, compresos entre els termes municipals d‘Ascó i Tortosa. «L’helicòpter és el mitjà més eficaç, en la mesura que guanyem velocitat i precisió», afirma el president del Copate, Xavier Faura.

La previsió d’enguany és realitzar sis tractaments, un menys que al 2022. La setmana que ve es preveu iniciar també els tractaments al riu Segre. «Els tres últims estius hem constatat una reducció de larves i d’exemplars de mosca negra, a conseqüència d’iniciar el tractament a principi d’any i actuar sobre aquestes larves que són el relleu poblacional», explica Faura.

Benifallet és un dels pobles que estava molt afectat pels efectes de la plaga, segons detalla la seua alcaldessa i vicepresidenta de Salubritat del Copate, Mercè Pedret. «La fira a la vora del riu no es podia fer, i en canvi actualment a la vora de l’Ebre s’hi pot estar perfectament», remarca. També l’alcalde de Xerta, Roger Aviñó, destaca que ara es poden tornar a fer més activitats a la vora del riu, «quan abans era pràcticament impossible poder-les desenvolupar».

Segons explica el director tècnic del Copate, Raül Escosa, aquests 18 anys de treballs donen ja un bagatge important per abordar una plaga que, a principis dels anys dos mil, era nova per al territori. «La clarificació de l’aigua va fer que proliferessin els macròfits (plantes aquàtiques) i damunt d’ells les larves de la mosca negra», explica. «Es va haver de crear una comissió i fer una prova pilot, que per sort va ser efectiva i va mostrar que amb 350 litres de BTI es podien tractar uns 8 quilòmetres de riu; i aquesta és la clau».

La incidència de la plaga es compta per número de larves per quilo de macròfit. En moments d’efervescència hi ha hagut mil larves per quilo de macròfit, i en el primer mostreig d’aquest any n’hi havia 5.

Pel que fa al pressupost per combatre la mosca negra a l’Ebre serà enguany de 360.000 euros. La Generalitat va concedir el 2022 una subvenció directa al Copate de 3,6 milions d’euros per a la prevenció de la mosca negra al riu i el mosquit al Delta, que ha permès consolidar el finançament i garantir els tractaments necessaris per a controlar aquestes plagues. També la Diputació de Tarragona finança una part dels tractaments.

Comentarios
Multimedia Diari