Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Els micropobles del país es reuneixen a Bot: «Un món rural millor fa un millor món urbà»

El municipi acull la Fira de Micropobles de Catalunya amb l’objectiu d’exposar iniciatives i projectes contra el despoblament rural i abordar problemàtiques comunes com l’habitatge

16 noviembre 2024 17:14 | Actualizado a 17 noviembre 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Bot s’ha convertit aquest cap de setmana en l’epicentre dels micropobles de Catalunya, amb la celebració de la tercera Fira de Micropobles, un esdeveniment que ha reunit a vint-i-tres ajuntaments catalans sota el lema «Som batec rural». Cada poble, durant la fira i amb diferents activitats, ha pogut mostrar productes locals, així com projectes en matèria d’educació, promoció econòmica, habitatge, oferta cultural, patrimoni o turisme.

«L’objectiu de la fira és donar a conèixer la realitat dels micropobles, la seua ànima, així com totes les iniciatives que tenen, projectes i el talent que hi ha. Els pobles petits són ben vius i unir-nos ens fa més forts. Hem d’anar a la una, tots plegats. Som el 51% de la superfície del territori, però només el 2,5% de la població», explica al Diari el president de l’Associació de Micropobles de Catalunya, Joan Solà.

«Som zones poc poblades, i el fet de posar-nos en contacte ens ajuda a veure que tenim necessitats semblants, i podem conèixer propostes i idees d’altres llocs que poden funcionar aquí també», coincideix l’alcaldessa de Bot, Núria Mulet.

L’Associació de Micropobles de Catalunya es va crear el 2008 amb ajuntaments de municipis de menys de 1.000 habitants, amb la voluntat de donar-los veu i contribuir a millorar la seua capacitat de gestió i la qualitat de vida de les persones que hi viuen, amb l’objectiu d’aconseguir el repoblament i una equitat territorial. Un dels principals cavalls de batalla ha sigut la creació de l’Estatut dels municipis rurals, que després d’un llarg recorregut finalment ara fa un mes ha començat la tramitació parlamentària.

«L’Estatut serà una eina, no una solució d’un dia per a l’altre. Però sí un instrument bàsic que reconeix la realitat: cal que hi hagi una mirada rural que impregni totes les polítiques del país. Tota llei que es faci haurà de tenir present també la realitat rural, ja que en molts casos està pensada per a àrees urbanes. No es pot tractar igual als que són diferents», valora Solà.

Per als pobles petits, disposar d’habitatge és essencial, però no és l’únic problema o mancança que tenen. «L’habitatge és cabdal. Però si no tenim oportunitats laborals ni serveis tampoc es resol el problema. Ha d’haver-hi una mirada transversal en tot. Hi ha d’haver serveis per atraure famílies i que les que hi ha es quedin, així com oportunitats de treball. I si no hi ha fibra òptica o cobertura no es podrà teletreballar, per exemple», exemplifica el president. Tot i això Solà es mostra optimista: «som a temps de revertir aquesta situació. Avui amb aquesta fira es veu l’ànima i tots els projectes de tots aquests pobles. Un món rural millor fa un millor món urbà, i en conseqüència un país millor».

Cicle Estacions

La Fira de Micropobles ha coincidit aquest cap de setmana amb el Cicle Estacions que celebra Bot a cada estació, amb una gran varietat de propostes, activitats, visites i tastos a cellers i molins. El cicle busca la promoció agroturística però també la reflexió sobre diferents temàtiques. «Volem posar en valor l’activitat agrària i vincular-ho en temàtiques de gènere, ambientals o de pertinença al territori. I això ens quadrava molt fer-ho coincidir amb la Fira de Micropobles, que ens ha apropat altres propostes d’altres llocs», valora Mulet.

L’alcaldessa també explica que a nivell particular Bot està treballant en la construcció d’un nou consultori mèdic, ja que l’actual és antic i molt petit. «També hi ha hagut una reducció important d’hores d’atenció al públic del metge i no tenim la certesa que en els propers anys millore», valora. Mulet també recorda que actualment no existeix una regulació d’energies renovables al territori i que caldria una compensació, més enllà de les taxes, per l’impacte paisatgístic que suposen els parcs. Actualment, el municipi també compta amb diversos projectes de dinamització econòmica tant a nivell turístic com d’indústria agroalimentària que vol impulsar i tirar endavant amb els Fons nuclears.

«La cultura és essencial per als pobles petits»

Durant la Fira de Micropobles també va tenir lloc la cloenda de la quarta edició del Festival Itinera Parlem. La mostra ha celebrat més de 250 concerts i 100 propostes musicals des de l’1 de juny, i ahir va ser el moment de fer balanç i reconèixer l’impacte positiu que la cultura té en les petites comunitats. «La cultura és essencial per al desenvolupament dels pobles i el Festival Itinera és tot un exemple a destacar», valora el president Solà. En aquest sentit, en el marc de la jornada d’ahir es va comptar amb l’actuació de The Rusties Blues Band, un quartet de blues de la Garrotxa, consolidant l’objectiu del festival de portar música de qualitat a espais sovint oblidats.

Comentarios
Multimedia Diari