<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El municipi de Tortosa deixa de ser zona única escolar el pròxim curs

Les famílies tindran preferència a l’hora d’aconseguir plaça d’I3 en un dels centres del barri, poble o EMD on viuen

22 febrero 2023 17:18 | Actualizado a 23 febrero 2023 16:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La preinscripció escolar arriba enguany amb una novetat important a Tortosa: finalment la ciutat estarà zonificada, de manera que les famílies tindran prioritat a l’hora de matricular els seus fills a Infantil 3 en una escola propera al seu lloc de residència. Fins ara la capital del Baix Ebre (la ciutat i els pobles) eren zona única escolar, de manera que tots els alumnes tenien les mateixes condicions per accedir a qualsevol dels col·legis del municipi.

Ara s’han constituït un total de 8 zones: les corresponents a cada poble o Entitat Municipal Descentralitzada (EMD): Jesús, Campredó, Bítem, els Reguers i Vinallop; mentre que la ciutat de Tortosa es divideix en tres districtes: un al barri de Ferreries, que inclou les escoles de Ferreries i Cinta Curto; i pel que fa al marge esquerre del riu Ebre, hi ha dos zones més: una inclou les escoles de Remolins, la Mercè, Consolació i Sagrada Família (les dues darreres concertades); i una altra que abasta l’escola Sant Llàtzer, l’Institut Escola del Temple i el Col·legi Teresià (concertat).

Segons detalla al Diari la directora del serveis territorials del Departament d’Educació a les Terres de l’Ebre, Montse Perelló, amb aquesta mesura «es compleix amb la normativa i també amb els diferents requeriments que l’administració havia rebut del Síndic de Greuges, per garantir el dret de les famílies de Tortosa de poder escolaritzar els seus fills al seu barri o prop del seu lloc de residència».

El decret 11/2021 de 16 de febrer del Departament d’Educació estableix com s’ha de distribuir l’oferta educativa a les ciutats i municipis amb més d’una escola, atenent a criteris de proximitat dels centres i també de repartiment d’alumnes amb necessitats socioeconòmiques, per evitar la segregació educativa i escoles gueto. «L’any passat ja vam començar amb les mesures de cohesió social, i per al curs 2023/2024 implantem aquesta zonificació, que és necessària i normativa», explica Perelló.

L’any passat hi va haver un nombrós grup de famílies tortosines que es van manifestar perquè no havien pogut inscriure els seus fills a les escoles escollides, tot i que finalment al setembre algunes sí que van poder accedir als centres que havien triat inicialment.

Des de l’Ajuntament de Tortosa s’havia posat en dubte fins ara la necessitat de la zonificació escolar i els resultats que podria tenir, i es demanava més temps per a l’adaptació.

L’alcaldessa de la ciutat, Meritxell Roigé, no creu que resolgue els problemes de segregació però, a preguntes dels mitjans, ha assegurat que estaran pendents de l’evolució. «Creiem que no resoldrà la situació i apostem sempre pel dret de les famílies a decidir quina és l’educació que volen pels seus xiquets i xiquetes», afirma.

A les Terres de l’Ebre, s’han creat taules locals de planificació i comissions de participació (on hi és present tota la comunitat educativa) a totes aquelles poblacions amb més d’un centre amb la mateixa oferta educativa: Tortosa, Deltebre i l’Aldea, al Baix Ebre; Amposta i la Ràpita al Montsià i Móra d’Ebre a la Ribera d’Ebre.

A Amposta ja disposen d’una Oficina Municipal d’Escolarització, que s’encarrega de la distribució de places.

Pel que fa a Deltebre, també es treballa des de fa temps en coordinació amb l’Ajuntament per distribuir els alumnes a les tres escoles públiques de la població, atenent a criteris de proximitat.

Tots els centres educatius de Tortosa coneixen els canvis i informaran les famílies en les jornades de portes obertes que s’organitzen aquests dies. Segons el calendari de la Generalitat, la preinscripció escolar per al curs 2023/2024 es durà a terme entre els dies 6 a 20 de març pel que fa a educació infantil.

Des del Departament d’Educació es recomana assistir a aquestes xerrades o jornades de portes obertes, ja que permeten conèixer de prop les característiques de cada centre i la seva oferta educativa. També són una oportunitat per plantejar preguntes i resoldre dubtes. Així, pares i mares poden acabar de perfilar les seves preferències.

Comentarios
Multimedia Diari