<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El Fons de Transició Nuclear prioritza els ajuts a les empreses per a crear ocupació

Les primeres convocatòries per poder acollir-se a les subvencions s’obriran aquest mes d’abril

16 enero 2024 17:14 | Actualizado a 16 enero 2024 17:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Més de la meitat dels recursos del Fons de Transició Nuclear es destinaran enguany a ajuts per a empreses privades i noves implantacions. Així es va decidir en la reunió de l’òrgan de governança del Fons, aquest dimarts a la seu del Consell Comarcal del Baix Ebre a Tortosa. El Fons de Transició Nuclear està dotat amb uns 70 milions anuals, per ajudar els territoris a l’entorn de les centrals catalanes a diversificar l’economia i crear nous llocs de treball davant el futur tancament de les plantes.

Segons va detallar el secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Albert Castellanos, s’han acordat quatre línies de subvencions, de les que s’obrirà convocatòria el proper mes d’abril.

En primer lloc, hi haurà una línia de subvencions a inversions d’alt impacte al territori, adaptant línies ja existents del Departament d’Empresa però que flexibilitzen els requisits que tenen a la resta de Catalunya, amb llindars mínims d’inversió més baixos, de 500.000 a 100.000 euros. «També posem intensitats d’ajuda més elevades que a la resta del país», explica Castellanos. Així, s’estableixen ajuts més alts per generar nous llocs de treball (del 70 per cent, davant del 50 per cent a la resta de Catalunya), mentre que per a inversió en actius fixos es puja l’ajut del 20 a un 60 per cent, i també es poden justificar per l’adquisició de sòl industrial. «Posem totes les facilitats perquè els projectes industrials que vulguin desenvolupar nova activitat, ho puguin fer en territoris nuclears amb condicions més favorables gràcies als Fons», afirmà Castellanos.

En segon lloc, s’ha establert una línia d’ajuts per a noves oportunitats de negoci. Es posa a disposició una convocatòria que ja existeix a tot el país, per ajudar a detectar i implementar noves oportunitats de negoci a les zones de transició nuclear.

«Es tracta d’ajudar a millorar la competitivitat d’activitats que no necessàriament han de ser industrials, ni grans empreses, sinó negocis establerts al territori per millorar les seves polítiques d’innovació, comercialització o distribució, tant en la fase de diagnosi (cofinançament per a un pla estratègic) com implementació», explicà el secretari d’Empresa.

En tercer lloc, també s’ha decidit que part dels fons vagin al suport i la millora de la competitibitat de les explotacions agràries, amb recursos addicionals per als ajuts que ja atorga el Departament d’Acció Climàtica.

Per últim, també es potenciarà el turisme i l’enogastronomia, amb suport al desenvolupament de nova oferta i productes.

En un altre àmbit, el fons també s’obre de nou a projectes públics. Serà una convocatòria de concurrència no competitiva, per a iniciatives de transició energètica (plaques solars, calderes de biomassa,..) i de suport a les economies locals, com ara plans de dinamització comercial.

A més, en la reunió es va proposar que la secretaria tècnica de l’òrgan de govern del Fons recaigui en l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE).

Per al delegat del Govern a l’Ebre, Albert Salvadó, amb els acords presos es pot canalitzar de forma més concreta el Fons per aquest 2024, «i treure el model de repartidora entre ajuntaments que era qüestionable que generés ocupació».

Comentarios
Multimedia Diari