Unes 2.000 persones van passar al 2024 pel FabLab Terres de l’Ebre, en el que va ser el tercer any en funcionament d’aquest laboratori públic de fabricació digital i innovació a Amposta. Segons el balanç fet per l’Ajuntament de la capital del Montsià, es van registrar un total de 471 participants en presentacions i activitats al llarg de l’any, i 1.509 persones van prendre part en diferents formacions. A més, a les instal·lacions situades a l’edifici del Sindicat es van crear 40 prototips, principalment en l’àmbit educatiu però també per a emprenedors i autònoms d’àmbits com la moda, el disseny gràfic, el mobiliari o l’art.
Pel que fa a l’àmbit educatiu, hi ha hagut formació curricular per a alumnes de primària i secundària, a més del suport als estudiants per fer els seus treballs de recerca en l’àmbit tecnològic; l’organització del FabLab Kids i FabLab Estiu destinat als joves, a més de formació també per a professors.
és un equipament cent per cent públic i gratuït
En quant a les aliances, es compta amb una desena de col·laboracions amb entitats i fundacions, com ara el Consorci Lidebre, la Fundació I2CAT de la Generalitat de Catalunya, o la Fundació Bofill, relacionada amb el món educatiu. En aquest àmbit, també treballen amb centres com la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Politècnica de Catalunya o l’Institut Montsià, especialitzat en formació professional.
Entre les activitats més rellevants, al FabLab s’ha desenvolupat el projecte Tianbot, per fomentar la comunicació de les persones autistes. Una iniciativa de dos alumnes de l’Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta i una de l’Institut-Escola Daniel Mangrané de Jesús, que va rebre el primer premi al Catalunya Summit, un congrés d’emprenedoria i innovació per a joves.
Laia Escrivà, directora del FabLab Terres de l’Ebre, detalla que el centre cada vegada està més sol·licitat, «especialment pel que fa al món educatiu, però també per aquells ciutadans que volen fer realitat les seues idees».
I és que el fet de centrar-se en l’àmbit educatiu, no vol dir que s’hagin deixat de banda les altres potes del FabLab, com són les empreses i els makers. «També hem fet un acompanyament per tal de poder donar resposta a les seues necessitats i hem continuat propiciant que s'elaboren sinergies entre els diferents actors que hi ha aquí, per tal que es puguin establir connexions», comenta el regidor de Polítiques d’Ocupació i Empresa de l’Ajuntament d’Amposta, Miquel Subirats.
L’alcalde, Adam Tomàs, destaca que el FabLab és un equipament cent per cent públic i gratuït. «La nostra voluntat aquí no és guanyar diners, no és tenir un rèdit econòmic, sinó que és tenir un rèdit social», remarca. «Després de l’arrencada i i la definició de quina havia de ser la línia estratègica del FabLab Terres de l'Ebre, el 2024 podríem dir que ha estat un any de consolidació», conclou Subirats.