Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El Delta ordena el turisme amb aparcaments i àrees d’autocaravanes

Diverses zones litorals estan senyalitzades i no s’hi pot accedir, per l’inici de l’època de nidificació de les aus

28 marzo 2024 13:27 | Actualizado a 29 marzo 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Setmana Santa és una de les èpoques de major afluència de visitants al delta de l’Ebre. Després de la saturació que es va viure en els anys de la pandèmia, el territori, amb el Parc Natural al capdavant, ha pogut ordenar el turisme que arriba per gaudir d’aquest espai natural protegit.

Un dels principals problemes a què s’ha pogut posar fre és la pernoctació a les platges, que està prohibida. Un estudi del Parc Natural va detectar, durant la Setmana Santa del 2020, fins a 500 vehicles o autocaravanes pernoctant als diferents espais naturals.

Una comissió formada pel Parc Natural, els ajuntaments i els diferents cossos de seguretat es va posar en marxa per revertir aquest fenomen, que afectava l’equilibri ambiental de la zona. Es van habilitar zones d’aparcaments a la vora de les platges, com és el cas de la Marquesa, la Bassa de l’Arena o el Trabucador, i tots els ajuntaments van adequar zones per a l’estacionament d’autocaravanes als seus municipis, que en conjunt poden arribar al miler de places.

Així, en els últims anys els cossos de seguretat (Policies Locals, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i Agents Rurals) reparteixen durant la temporada turística uns díptics, on s’informa dels càmpings i zones regulades d’estacionament de les caravanes, segons explica al Diari la tècnica d’ús públic del Parc Natural, Imma Juan. Si en arribar la nit es detecten encara els vehicles, aquests poden ser sancionats. Però segons Imma Juan, «es tracta d’un fenomen que sortosament ha anat a menys, tot i que sempre hi ha qui no vol atendre les normes».

Gossos lligats

Per Setmana Santa també s’inicia el període de nidificació de les aus, de manera que el Parc Natural del Delta tanca l’accés i senyalitza amb pals i cordes les zones del Fangar, el Garxal, Buda o la Banya, on diverses espècies d’aus marines posen els nius, com ara xatracs, perdius de mar o gavines corses.

A les platges del Delta també cal portar els gossos lligats, per evitar que puguin interferir en aquest procés de nidificació i cria de les aus, que s’allarga habitualment fins a principis del mes d’agost.

Campanya per incentivar la visita als museus

Deu museus i centres d’interpretació del delta de l’Ebre s’han unit en una campanya conjunta de promoció per fomentar-ne les visites. Així, els visitants paguen l’entrada del primer dels equipaments, i a la resta que visiten tenen descomptes. Es dona un passaport i si es segella la visita a un mínim de set dels deu centres, s’aconsegueixen premis i recompenses. Entre aquestes, poder participar en els anellaments de flamencs, o visites al Centre de Recuperació de Fauna de Canal Vell.

Entre els equipaments que participen en la incitava hi ha l’Ecomuseu i la Casa de Fusta, el museu de l’arròs Molí de Rafelet, la Torre de l’Aldea, Ebre Terra, Món Natura o el Museu de la Mar de l’Ebre.

Comentarios
Multimedia Diari