Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El CoEbreLab impulsa la tecnologia dels drons per dinamitzar la Ribera d’Ebre

Una estratègia que se suma al treball que ja desenvolupen en 5G rural i que es vol aplicar en els àmbits de l’empresa, la formació i el talent, l’oci i l’administració pública

10 junio 2023 21:29 | Actualizado a 11 junio 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

CoEbreLab, el laboratori d’innovació social i digital de la Ribera d’Ebre, obre un nou àmbit d’actuació centrat en els drons, que se suma a les tasques que ja desenvolupa des del 2018 en matèria de 5G rural, espai d’innovació i coworking rural.

Amb la nau de 2.000 metres quadrats que el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre té al polígon Molló com a base d’operacions, aquest nou àmbit de treball se centra en el desenvolupament de les potencialitats dels drons i la seva tecnologia en l’àmbit de l’oci, les empreses, les aplicacions per a l’administració pública i el desenvolupament del talent, segons detalla el dinamitzador del CoEbreLab i tècnic informàtic del Consell Comarcal de la Ribera, Albert Pujol.

El territori nord de les Terres de l’Ebre vol ser referent en innovació tecnològica com a eina de dinamització econòmica, aprofitant també a partir d’ara recursos com el Fons de Transició Nuclear. Fins ara el pal de paller ha estat la creació d’una xarxa 5G que puguin utilitzar les empreses del territori, però el projecte va molt més enllà. «I els drons tenen una tecnologia transversal, aplicable a molts sectors», comenta Pujol.

$!Un dels drons, pilotat per un policia local de Cunit. Foto: Cedida

Pel que fa a l’aplicació en el món de l’oci, el proper 17 de juny la nau del CoEbreLab acollirà una prova de la lliga catalana de curses de drons, la primera que té lloc a les Terres de l’Ebre. La prova serà indoor i el públic podrà observar els drons en curses i proves d’obstacles. Segons detalla un dels impulsors de la lliga, Josep Delafuente, es tracta d’una activitat encara poc coneguda però molt atractiva.

«Les instal·lacions de la Ribera d’Ebre, que vam conèixer a través de la Fundació i2.CAT, són idònies, perquè és una nau diàfana, amb el sostre molt alt i compta amb xarxes de protecció per als pilots i el públic», comenta al Diari. La jornada comptarà amb uns entrenaments a porta tancada al matí i les curses a la tarda, obertes a tothom.

El proper 17 de juny la nau del Molló acollirà la lliga catalana de curses de drons

També s’han acordat diverses accions, com ara xerrades en centres educatius sobre el món dels drons i la velocitat, amb la voluntat que sorgeixin nous pilots. A més, es plantegen sessions per descobrir com es poden modificar, reparar i adaptar els drons a les diferents necessitats.

Pel que fa talent, igual que a la Ribera hi ha ja la primera Formació Professional a Catalunya relacionada amb el 5G, a l’Institut Julio Antonio de Móra d’Ebre, ara es vol impulsar també formació en l’àmbit dels drons. «Però en lloc d’entrar als centres, proposem que els centres vinguin al CoEbreLab: oferirem les instal·lacions per a les pràctiques», comenta Pujol.

Una altra branca de treball serà l’aplicació dels drons a l’administració pública i la formació continuada dels seus tècnics , treballadors i policies. Hi ha molts ajuntaments que hi han començat a treballar. Cunit va ser un dels pioners, però també n’hi ha altres, amb els que el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre vol establir sinergies. Els drons es poden utilitzar per a controls, inspeccions i molts altres usos del dia a dia de l’administració, expliquen des del CoEbreLab.

Pel que fa a la Ribera d’Ebre, està sobre la taula poder crear un servei mancomunat de drons a nivell comarcal, amb la implicació de policies locals, agutzils i altres tècnics i treballadors municipals.

$!Provant un dron a la nau del polígon Molló. Foto: Joan Revillas

La quarta pota del projecte de desenvolupament de la tecnologia dels drons és l’empresa. En aquest àmbit, el CoEbreLab ja té expertesa i l’experiència de treball amb l’empresa ebrenca Ebredrone, que utilitza les seves instal·lacions per diversos projectes amb 5G.

Ebredrone treballa amb drons per a la inspecció industrial (per exemple de parcs eòlics) i de control agrícola. Segons explica Hadar Ayxandri, responsable de l’empresa, porten tres anys de col·laboració estreta amb el CoEbreLab perquè la tecnologia del 5G els hi dona un valor afegit als drons, «tot i que encara està en una fase de desplegament i investigació per a noves aplicacions».

El projecte planteja també crear un servei mancomunat per als pobles de la comarca

«Aquest és un espai idea per al laboratori de drons, amb la nau diàfana i l’entorn de la Ribera, en un espai natural i sense restriccions aèries», afegeix Ayxandri.

A més, «cada vegada hi ha més empreses que no estan centrades en aquesta tecnologia però la veuen una eina útil per a millorar els seus serveis i àmbits de treball», explica Albert Pujol. I és aquí on volen incidir des del CoEbreLab.

«La Ribera d’Ebre és una comarca petita però pionera en la recerca d’oportunitats i amb iniciatives com aquesta obrim el ventall d’oportunitats, dins de l’empresa, de la societat i de l’administració» afirma el vicepresident en funcions del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i responsable de les TIC a l’ens, Jesús Álvarez.

Comentarios
Multimedia Diari