Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Deltebre tindrà el primer obrador cosmètic públic de tot Catalunya

Es posarà en marxa a principis de l’any vinent i dona resposta a una llarga reivindicació dels artesans del sector

18 octubre 2024 18:15 | Actualizado a 19 octubre 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Deltebre tindrà el primer obrador cosmètic públic de tot Catalunya. Les obres ja estan en marxa a l’antiga Cambra Arrossera de la Cava i l’espai serà gestionat per l’Associació Cosmètica Artesana de les Terres de l’Ebre (ACATE), una entitat que fa anys que reclamava la posada en marxa d’aquest servei al territori.

L’obrador se situarà a l’edifici de l’antiga Cambra arrossera de la Cava, que l’Ajuntament està rehabilitant, amb un 75% de fons Europeus. Albergarà diferents espais per a l’emprenedoria i associacionisme de la localitat, amb una gran sala polivalent, despatxos coworking i sala de conferències, entre altres. A més a més, hi haurà un obrador dotat amb tres sales per elaborar els productes de cura i higiene personal.

Les obres encaren aquesta tardor la seua recta final, amb la intenció de posar en marxa l’obrador el gener de l’any vinent.

El projecte sorgeix com una resposta a la falta d’infraestructures públiques que permeten als petits productors artesans complir amb les estrictes normatives europees i de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). I és que els artesans cosmètics es troben, d’una banda, obligats a complir amb la regulació de la fabricació de cosmètics a gran escala i de forma industrial, sota el control i la regulació de l’AEMPS i les normatives europees. I de l’altra, no disposen d’obradors públics compartits on poder elaborar els seus cosmètics de manera controlada i amb un cost assequible per poder treure al mercat la seua línia de productes.

«Com que els nostres productes són cosmètics, són per al cos, segons la llei això deixa de ser artesania i és com un medicament, i ens trobem amb un buit legal que ens causa un gran perjudici», explica al Diari la presidenta de l’Associació Cosmètica Artesana de les Terres de l’Ebre, Marian Drago. «Molts artesans no poden treure les seues marques perquè és inviable, jo mateixa havia d’anar fins a un laboradori d’Alacant, i alguns oficis s’estan perdent. La nostra normativa s’ha d’ajustar, però a la de l’artesania, no a la de la medicina», detalla Drago, que porta anys reivindicant un canvi de legislació i que es reunirà properament al respecte amb el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Joan Castor Gonell.

Actualment l’entitat compta amb 65 productors i pagesos, alguns són de Castelló i, fins i tot d’Euskadi i Andorra. Amb la posada en marxa de l’obrador compartit podran tenir l’espai on treballar els productes «i la màxima inversió la faran en el seu producte i no en la burocràcia, ja que d’això se n’encarregarà la nostra associació», expressa Drago. A més, a l’espai hi haurà una escola d’oficis, sobre destil·lació d’alambí, herbolari, perfumeria i sabó. L’obrador es convertirà així en un centre neuràlgic de recuperació d’oficis ancestrals, amb l’objectiu també de potenciar l’economia i l’autocupació. «Volem posar més facilitats també als joves que s’hi vulguen dedicar», clou la presidenta.

Comentarios
Multimedia Diari